Hylestadportalane her og der

Share

I tillegg til artiklane eg nemnde tidlegare er det no ein artikkel om Hylestadportalane på Wikipedia. Sjå http://no.wikipedia.org/wiki/Hylestadportalene

Desse portalane er no på Oldsakssamlinga i Oslo. Eg spurde to av borna mine om dei hadde vore og sett dei der, det hadde dei. Det har ikkje eg, men eg skal ta meg tid til det når eg er i Oslo, museet er jo sentralt i hovudstaden.

Men eg har sett dei i våpenhuset til Hylestad kyrkje. I den tida vi hadde Vegkyrkje, var det mange som fekk høyre soga om portalane av kyrkjevertane. Vi hadde og eit ark med informasjon på fleire språk om Hylestadportalane.

No har vi ikkje vegkyrkje i Hylestad kyrkje. Men kyrkja står open no om sommaren, og du kan gå inn for ei stille stund der eller for å sjå på kopiane av Hylestadportalane. Det er ingen guidar der no, det vart for dyrt å løne folk til å ta seg av turistane om sommaren. Men portalane står der og du kan late deg imponere over treskjeringa som skal vere utført i Sirdal på 1200-talet. Det er vurdert til å vere av det ypperste av norsk treskurd frå middelalderen.

Så kan du late deg inspirere til å kjempe mot dragen i ditt liv, kva det no skulle vere.

Eg kalla dette innlegget for Hylestadportalane her og der. Dei er her, i kyrkja og på Sylvartun som treskurdkopiar. Heide Kohler har overført motivet slik at det og er blitt portalar for Suleskardvegen både på vestsida og austsida. Dei er malte på skilt som vegvesenet har sett opp.

Motiv frå Hylestadportalen finn du og på frimerke og på pengar. Finn fram ei krone og sjå om du kjenner motivet. Ta krona med deg til Hylestad kyrkje og samanlikna. Etterpå kan du ta både den og femtilappen med motiv frå Hylestadportalen og gje i kollekt, femtilappen har Åsmund Olavsson Vinje på framsida og detalj frå Hylestadportalane på baksida.

Her er ei lenke til informasjon om norske myntar:
http://www.norgesbank.no/sedler_og_mynt/sedler.html Her får du vite at femtilappen med Hylestadportalane på vert ugyldig frå 28. januar 2008.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.