Skattar i Valle 4 – Barocci-motiv

Share

Eg veit ikkje om Theis var i Senigallia då han var i Italia i sommar. Men i denne vesle byen sør for Rimini, ville han finne originalen til det biletet han ser på kvar sundag når han held messe i Valle kyrkje. Sjå http://tinyurl.com/hedzv

I ein artikkel i Kyrkja på Vaddarhaugen fortel tidlegare riksantikvar Stephan Tschudi-Madsen soga om denne skatten, som er måla av ein nederlandsk målar vi ikkje veit namnet på etter ein original av den store italienske kunstnaren Federigo Barocci. Originalen heng i St. Croce, Senigallia og heiter Gravlegginga eller Trasporto di Cristo al sepolcro. Motivet er det same, men fargane er heilt ulike.

Motivet finn vi bare på to stader i Noreg, det er i Røldal i tillegg til i Valle. I Røldal er det måla av den kjende Gottfried Hendtzsehel. Ettersom Danmark og Noreg var saman i 1670, kan vi vel og nemne at ein og kan finne motivet i fire kyrkjer i Danmark: Gunderslev, Nakskov, Næstved og Kimmerslev.

Knapt 100 år etter at Barocci måla sitt bilete i Italia, finn vi motivet i Valle, gjeve til kyrkja av Laurits Andersøn og hustru Maria. Dersom du går til sida om Barocci på engelsk wikipedia, http://en.wikipedia.org/wiki/Barocci vil du sjå biletet med motivet frå då engelen kjem med bod til Maria. Der finn du same borga sentralt i biletet som på biletet i Valle kyrkje. Den engelske teksten fortel at Barocci fekk mykje støtte frå fyrsten i Urbino, difor måla han fyrsten sitt palass inn i bileta sine når han kunne.

Vil du ha heile soga om skatten i Valle kyrkje, finn du den i Kyrkja på Vaddarhaugen 1844-1994.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.