Haydoms venner

Share

I dag sat eg ved datamaskinen og surfa. Det er i grunnen ein grei aktivitet i alt dette regnet. Eg snur ryggen til vindauga og slepp å sjå regnet som silar ned og dei vasstrukne teigane utanfor huset. Då kom eg til ei side om **Haydom Developement Company Ltd**. Sjå http://www.haydom.no/news/192.htm

I vinter hadde eg eit timelangt program i Valle Radio med Olav Holen, som hadde vore på besøk på Haydom sjukehus i Tanzania. Han fortalde mykje frå sjukehuset, men lite om prosjektet som sjukehuset driv fem mil unna. Der har Haydoms venner kjøpt Mulbadaw Farm og CMSC Galangal, ein storgard og ein maskinverkstad. Halvdan Jakobsen frå Mandal er dagleg leiar (Managing Director) og medlem av styret.

Sida fortel at dei kan få kjøpe endå ein gard, som arronderingsmessig vil høve godt saman med resten. Kor langt dei er komne med det prosjektet, veit eg ikkje. Den sida eg fann, var frå sommaren 2006.

Overskotet frå drift av garden skal gå til sjukehuset i Haydom. Målet er å skaffe ei sikker inntekstkjelde for sjukehuset. Samstundes vert eigedomane nytta i arbeidet for å gje betre kår til folk i området. Då maisen svikta, kunne folk leve av kveite som dei dyrka på garden, den eine garden dyrkar meir korn enn heile Vest-Agder, skriv Jakobsen, som er fylkesgartner i Vest-Agder i ein del av tida si og dermed sikkert veit det meste om kva som kan dyrkast både i nord og sør.

Planen er å utvikle området vidare og få tilbake vilt, intensivt jordbruk har ført til sterk erosjon og tilbakegang av skog som gav ly til dyra. Om ein får det tilbake, vil trivsel i for folk i området auke.

Vi er mange som har blitt imponert over arbeidet som vert gjort på Haydom. Olav Holen vi som pensjonist bruke noko av tida si som lege der og har planar om å dra nedover utpå hausten. Truleg vil vi få fleire rapportar og innslag i radioen om Haydom når han er på plass der på høgsletta i Tanzania, 1750 meter over havet.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.