Eivind Groven 2

Share

Niklos K. Besteland hadde sett saman eit interessant program for å presentere komponisten Eivind Groven tysdagskvelden. Han starta med korverket **Til Telemark** der Bergen Domkantori http://no.wikipedia.org/wiki/Bergen_Domkantori song under leiing av Magnar Mangersnes. http://no.wikipedia.org/wiki/Magnar_Mangersnes Teksten var av Per Sivle, http://no.wikipedia.org/wiki/Per_Sivle og stykket vart laga til 80-årsjubileet i Telelaget i Oslo i 1963.

Med dette som bakgrunn presenterte han så denne store norske komponisten, son nok lever noko i skuggen. Han var sjølvlært som komponist, men med den store føremonen at han var ein dugande folkemusikar og spelte mange instrument.

Etter dette fekk vi høyre Knut Buen http://no.wikipedia.org/wiki/Knut_Buen spele springaren **Håvard Gibøen** http://no.wikipedia.org/wiki/H%C3%A5vard_Gib%C3%B8en på nedstilt bas i tradisjon etter Johannes Dahle. Dette stykket har Groven nytta i **Symfonisk slått, opus 53 nr. 1 Faldafeykir.** Vi fekk høyre Stavanger Symfoniorkester under leiing av Eivind Aadland. http://no.wikipedia.org/wiki/Stavanger_Symfoniorkester
Det var betagande vakker musikk. Stykket var skrive til 200-årsjubileet for Musikkselskapet Harmoniens orkester i 1965, men vart ikkje framført før i 1967. Dette var det siste store verk som Groven skreiv.

Niklos let så Kjetil Løndal (fødd 1907) presentere hallingen **Sevliden**. http://no.wikipedia.org/wiki/Kjetil_L%C3%B8ndal
Opptaket var frå ein kappleik i 1964, og Løndal leverte eit medrivande spel til stor applaus frå publikum i salen. Dette stykket er det som er grunnlaget for den tredje slåtten i Groven sitt opus 53, og etterpå var det Stavanger Symfoniorkester sin tur. Dei spelar med stor glede og stort driv på BIS CD 13.12.16.02 TT, det var ei stor oppleving å høyre dette.

Takk til Niklos K. Besteland for eit interessant program.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.