Den siste gjetaren

Share

NRK1 mandag 14. april kl 19.55 Faktor: Den siste gjetaren Saue-gjetaren i Sirdal

Det var nok mange i dalen som fekk med seg dette programmet. Eg var ikkje klar over det, men fekk ein telefon, og då eg ringde vidare for å minne om programmet, var meldinga at vi sit som tende lys og ser.

**Her er omtalen hos NRK:**

Som far sin før han er Torleiv Lye sauegjetar på heiltid. (Foto: Svein Rune Skilnand)
Det fins faktisk nokre få igjen av dei – gjetarane som lever på gamlemåten i Noregs fjell.

Torleiv Lye er ein av dei – sauegjetar på heiltid i Sirdal i Vest-Agder. Ein tradisjon han har arva etter far sin. Men han er usikker på framtida. Vil han bli den siste gjetaren?

**200 år med sau **
Sirdal har ei historie som er heilt spesiell her i landet. Frå omlag 1830 kom gjetarar med saueflokkane sine frå Jæren og Dalane til heiene i Sirdal og Setesdal Vesthei. Dei brukte gjerne mellom ei og to veker på å drive flokken fram til beiteområdet. Det kunne vera opptil 10 000 sauer i ein slik flokk.

Tradisjonen med dei store sauedriftene har vore ubroten i snart 200 år, men det er grunn til å stilla spørsmål ved om den kan halda fram på same måten.

—-
I tillegg til vakre bilete fekk vi eit interessant møte med ein som kjenner heia utan GPS og andre hjelpemidde. Han har røynt heia i godver og uver, Torleiv Lye. Gleda ved å ta vare på sauene, den kunne vi merke gjennom reportasjen. Så hadde han bare 1% svinn i løpet av ein sesong.

Her er lenke til NRK sine sider om programmet: http://www.diggthislink.com/9849/

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.