Deilig er den himmel blå

Share

Det er jo naturleg at wikipedia i joletida får artiklar som handlar om jol. I dag kom det ein som skreiv seks ord etter at tittelen over var skriven. Kjent julesalme. Dansk folkemelodi. Tekst : N. Grundtvig Bare tre av desse orda var rette. Salma har ikkje ein dansk folkemelodi, og diktaren heiter ikkje N., om ein skal bruke initialar, må det bli N.F.S.

Av og til lurer eg på korleis folk får seg til å skrive så lite når dei får god plass i det redigeringsvinduet dei opnar når dei skal skrive ein artikkel. I dette tilfellet valde eg å utvide artikkelen, slik at du finn han noko meir fyldig no:
http://no.wikipedia.org/wiki/Deilig_er_den_himmel_bl%C3%A5

Det er og lenke til den danske artikkelen der. Frå den kan du finne lenke til den originale teksten på 19 vers på dansk. Grundtvig sjølv redigerte den ned til sju vers, som er dei vi kjenner frå salmeboka nr. 93, eller nr. 94 som er Anders Hovden si omsetjing til nynorsk.

Lunds sang- og salmeleksikon fortel at dette er den første salma Grundtvig skreiv. Det skjedde mellom to psykosar, han hadde ei veke då han ikkje var sjuk på sinnet og som gav ro og fred til å skrive denne teksten, som jo sidan har vore til stor glede kvar einast jol. Og framleis vert han sungen både på joletrefestar og i kyrkja, nesten to hundre år etter at han vart dikta.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.