Helsevesenet og pengane

Share

Etter ein laurdag med like mykje regn som det til vanleg kjem på ein månad, kom sundag med solgløtt og opphald det meste av dagen. Det var så fint at vi valde å ta formiddagskaffe ute, men då kom det nokre dråpar som førte til hektisk aktivitet for å få opp parasoll, slik at ein kunne sitje rimeleg verna for dråpane. Dei vart så få at apetitten på vaflane på ingen måte vart redusert, med bringebærsyltetøy frå ville bringebær plukka medan vaflane vart steikte, var det eit triveleg måltid.

Vi vart sitjande å snakke om nevroendokrine svulstar, sjå
http://no.wikipedia.org/wiki/Nevroendokrine_svulster Det er ein artikkel eg skreiv for nokre dagar sidan basert på ein artikkel i Aftenposten. Grunnen til at vi kom inn på det var at svigersonen vår, som er patolog, no måtte tilbake på jobb i neste veke, og då finn han slike svulstar. Eg hadde spurt han om å lese gjennom det eg skreiv, eg skriv jo ofte om ting eg ikkje har peiling på på wikipedia, og då er det godt å få ein som har peiling si meining. Han sa då at han var overraska over at det ikkje var fleire tilfelle i Noreg, for hans inntrykk var at dei på sjukehuset fann slike ganske ofte.

Vi måtte jo konstatere at hans pasientgrunnlag er ein halv million menneske, så då vert det jo ein del å ta av. Men så fortalde han at før var det nokså lett å diagnostisere denne sjukdommen. Ein såg det med ein gong i mikroskopet. Men det kunne jo hende at ein tok feil, og denne sjukdommen er det ingen som kan gjere noko med. Difor vert det som ein dødsdom når den er diagnostisert. Om ein då i eit eller anna tilfelle har feil diagnose, skulle ein vel tru at pasienten var svært nøgd. Men det er ikkje alltid slik, av og til vert folk svært sinte på helsevesenet og legen fordi dei har fått øydelagt livskvaliteten, så dei saksøker sjukehuset for å få erstatning. Difor har ein måtta utvida kvalitetssikringa av diagnostiseringa, slik at ein i tillegg til å sjå i mikroskop, også må teste for hormonbinding. Dermed vert det ein mykje meir komplisert jobb, og den kostar pengar.

Ingen skulle undre seg over at helsevesenet er dyrt i drift under slike forhold.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.