Lastebil til Haydom

Share

Ingar Kvia frå Jæren reiser måndag 7. desember 2009 til Tanzania for å levere ein ny lastebil og ein ny traktor til Haydom-sjukehuset. For 10 år sidan leverte han den fyrste lastebilen til sjukehuset, og lastebilen er på mange måtar ei livsnerve for sjukehuset, den hentar alle varer som sjukehuset treng. Det ligg langt ute i bushen, og forsyningar som dei ikkje har sjølv, må dei reise til byen for å hente. Ingar Kvia skal vere der til februar og hjelpe til i arbeidet.

Traktoren er ein Massey Ferguson, det er den sjette nye traktoren han har levert, i tillegg har han levert ein brukt traktor. Kvia meiner at utviklingsland skal ha like godt utstyr som vårt land, men det er nokre utfordringar når traktoren skal kjøre på vegar i Tanzania, dei er ganske humpete og å kjøre i 40 km/t kan vere eit problem, så han er sperra for å køyre så fort, slik at ikkje elektronikken skal ristast sund. Ofte er det eit problem med vedlikehald i Afrika, noko som kan skuldast dårleg opplæring og lite pengar til vedlikehald. Difor ynskjer Kvia at nokre av dei dyktige mekanikarane som jobbar på Haydom skal få kome til Jæren og få opplæring på Eik-senteret, slik at dei kan halde traktorane i beste stand.

Her kan du lese meir om prosjektet: http://www.gardsdrift.no/id/38726

Og på nytt liv media sine sider kan du høyre innslaget vi hadde i Valle Radio: http://www.nyttlivmedia.no/?menu_3=148

Det var ein auksjon til inntekt for dette prosjektet i oktober, og traktoren har kome gjennom tollen i Tanzania, medan Scania-lastebilen er til fortolling no.

Menneskerettighetsprisen for Nord-Jæren
I 2007 fekk Ingar Kvia Menneskerettighetsprisen for Nordjæren 2007, innstiftet av Sola kommune og SR-bank, med følgende begrunnelse:

Ingar Kvia har arbeidet med menneskerettigheter ved at han siden 1997 har samlet inn ca. Kr. 5 mill. til sitt Haydomprosjekt i Tanzania in Afrika. Disse midler har han brukt til innkjøp av 1 latsebil, 3 traktorer, 2 fireskjærs ploger, 2 horver,, 4 slåmaskiner, 4 tillhengere, en 8 tonns gravemaskin, vegskrape, bakskuffe, forhøster, høyvender og beitepusser som slår gras. Enda en ny stor traktor mm. vil bli levert til jul 2007.

Ingen innsamlede midler blir brukt til administrasjon eller dekning av reiseutgifter.

Med stor velvilje fra arbeidsgiver reiser han nå på sin tolvte 3 månederstur til Tanzania uten lønn og med betalt reise fra egen lomme. Her bruker han tiden på å lære fra seg hvordan diverse maskiner skal brukes og vedlikeholdes.

Juryen konkluderer med at Ingar Kvia gjennom sin uegennyttige innsats har bidratt sterkt til å gi et helt samfunn i Tanzania med svært dårlige vilkår en bedre livs- og levestandard.

Juryen viser også til NRK-programmet Faktor, Ein samaritan frå Jæren, som ble vist 8 mai 2006. Det ligger inne på nrk.no.

Tildeling

Juryen besluttet at pristildelingen skal finne sted ved et arrangement i Sola Ruinkyrkje den 10 desember 2007 kl. 18.00. Sola kulturkontor gis sammen med Sola ungdomsskole i oppgave å lage et høvelig program for anledningen. Selve tildelingen foretas ifølge statuttene av Sola kommunes ordfører.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.