Som den gylne sol frembryter

Share

Eg sat i dag og høyrde på Ring inn musikken. Siste ønske var Henning Sommero sin komposisjon Som den gyldne sol frembryter med SKRUK og trommer som startar det heile. Det er ein mektig komposisjon, og Dagne Groven Myren, som ønska seg denne, fortalde om Kingos Graduale som var lenka til kyrkja, slik at folk ikkje skulle kunna ta den med seg heim. Eg hugsar då eg var i Danmark på Løgumkloster højskole at vi snakka om Kingos melodiar i hans Graduale. Dei hadde så mange forsiringar, dei vart eit godt grunnlag for å lage folketonar av. Henning Sommerro har tenke utgangspunkt i ein norsk folketone og arrangert salma på plata Av Moll Er Du Komen Til Dur Skal Du Bli. Om du høyrer på Valle Radio tysdagskvelden, trur eg du får høyre den, så sant eg finn den på Spotify.

Før påske hadde eg programmet Påskesang, eg trur eg vil ha det etter påske og. Det er så mange flotte sangar og salmer relatert til påske, og ekstra flotte er dei som er handlar om oppstoda:

*Dine hender er fulle av blomster
*Deg være ære
*Jesus lever, graven brast
*Krist stod opp av døde
*Livet vann, dets namn er Jesus
*Påskemorgen slukker sorgen
*Å salige stund uten like

Mange av salmistane i salmeboka syng om liding og død på krossen. Den inderlege medlidinga har hatt stor plass i norsk kristen sang, både i samband med påske og elles. Avdelinga med songar om forsoning og rettferdiggjering i sangboka er ganske stor, med mange kjende songar, songar som og er nytta internasjonalt.

*I det fjerne jeg skuer – On a Hill Far Away
*Jeg ser deg o Guds lam å sto
*Klippe, du som brast for meg – Rock of Ages

Om eg tek med nokre av desse, det får du vite om du set på Valle Radio klokka 18:30 tysdagskvelden.

Ein tanke om “Som den gylne sol frembryter”

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.