Jakob Michelsen

Share

No i ferien har eg funne ei interessant bok som eg vil skrive litt frå. Det er Bygdesogeskrifter frå Valle og Hylestad som Valle kommunale bygdesogenemnd gav ut i 1983. Den er på 371 sider og inneheld artiklar skrivne med tanke på å vere grunnlaget for ei kultursoge for Valle kommune. Eg skreiv ein artikkel om boka på lokalhistoriewiki, sjå http://www.lokalhistoriewiki.no/index.php/Bygdesogeskrifter_fr%C3%A5_Valle_og_Hylestad

Torjus Åkre har skrive eit kapittel som heiter Kyrkje- og kristenliv i Valle og Hylestad. Der skriv han og om prestar i Valle etter reformasjonen. Det finst ei liste over prestar i Valle på lokalhistoriewiki, sjå http://www.lokalhistoriewiki.no/index.php/Prestar_i_Valle Siri Johannessen, som var med meg i Valle Radio før vi tok sommarferie og fortalde om lokalhistoriewiki, har laga lista der basert på ei liste som Helge Haugland hadde laga.

Å lese om prestane i Valle for knapt fem hundre år sidan er interessant. Han fortel på side 127 og 128 i boka at det sume stader mest var ei ære å drepe ein prest. Presten i Valle vart drepen utafor kyrkjedøri i 1548 av ei ukjure, Vonde Åsmund Berg, som kyrkjeliden sidan steina og grov ned sunnanfor kyrkjegarden.

Så stod Valle utan prest i tre år. Då kom Jakob Michelsen, som var i ti år, frå 1551 til 1561. Første preikesundagen gjorde han slikt eit karsstykke at det gjekk gjetord om det. Han hogg handøksi hans Rolf Rike så hardt i kyrkjeveggen at Rolf aldri vann knite ho Og Torjus Åkre siterer Johannes skar frå Gamalt or Setesdal: Då seig dei, dei tok den nye trui, alle.

Vi må hugse på at dette var bare knappe 20 år etter at reformasjonen vart innført i Danmark-Norge, så lutherske prestar stod neppe høgt i kurs i dei indre bygder. Jakob Michelsen flytte til Suldal etter ti år i Valle.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.