Slapp å verte biskop i Oslo

Share

I dag har eg leita fram stoff til Wikipedia om mannen som skreiv Jesus, din søte forening å smake, salma for skjærtorsdag og mykje brukt til nattverd. I utgangspunktet var det ein tysk tekst som vart omsett til dansk av presten Peder Jacobson Hygom, Artikkelen om han finn du på http://no.wikipedia.org/wiki/Peder_Jacobsen_Hygom og der er det og lenke til ein leksikonartikkel om salma.

Takka Gud for at han slapp å verte biskop i Oslo

Under artikkelen på wikipedia er det lenke til ein artikkel om han i eit leksikon som kom ut sist på 1800-talet, Dansk biografisk leksikon. Det er så gammalt at det ikkje lenger har copyright, så heile leksikonet er lagt ut på internett. Den artikkelen var litt nærare på mannen enn omtalen i samband med salma i Den danske salmebog online. Artikkelen er større, og fortel om korleis han som pietistisk prest kom i klammeri med kyrkjelyden og korleis det måtte ein visitas til for å roe gemytta. Sidan fekk han andre stillingar, han hadde vener som kunne påverke det, verkar det som.

Då biskop Hersleb i Oslo http://no.wikipedia.org/wiki/Peder_Hersleb vart forfremma til biskop i Købehavn, var Hygum utpeika til biskop i Oslo. Men du finn han ikkje i lista over biskopar i Oslo: http://no.wikipedia.org/wiki/Oslo_bisped%C3%B8mme Grunnen til det finn du i artikkelen i Dansk biografisk Leksikon: Da imidlertid Biskop Ocksen i Aarhus døde, inden Hygom tiltraadte Embedet i Norge, blev han strax udnævnt til Biskop over Aarhus Stift, hvorimod Nordmanden Stiftsprovst Dorph i Kjøbenhavn blev Biskop i Christiania; og sin Glæde over at kunne blive i Danmark gav han Vidnesbyrd ved at skjænke Frue Kirke i Aarhus en større Pengegave.

Den einaste salma han skreiv, var Jesus, din søte forening å smake. Den hadde fleire vers i Landstads salmebok, og i Den danske salmebog. Av dei fem som framleis er å finne i Norsk Salmebok, er fleire omdikta ganske mykje. Om salma kan du og lese på wikipedia, det var den artikkelen som inpsirerte meg til å skrive om mannen som slapp å verte biskop i Oslo.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.