Kjemp for alt hva du har kjært

Share

Slik syng vi i salma Alltid freidig når du går. Det er starten på siste verset som er overskrifta i kveldens blogg. Eg kom til å tenke på det då eg las i avisa om valet i Burma. Det var på sundag, og alt før dagen hadde observatørar som fylgjer situasjonen, sagt at det ikkje kunne passere som demokratisk val. Parti som var i opposisjon til styret og som hadde medlemmer som sat i fengsel, vart nekta å stille til val. Så Aung San Suu Kyi boikotta valet. Ho vann valet i 1990, men har stort sett vore i fengsel eller husarrest sidan den gongen. Om ho reiser ut av Burma, får ho ikkje kome tilbake, så ho kunne ikkje reise til Storbritannia då mannen hennar vart sjuk og døydde, og dei to sønene hennar bur i Storbritannia.

No melder media at det ser ut til å verte full borgarkrig i Burma. Alle minoritetsgruppene har sagt at dei står saman mot generalane sin hær. Og folk flyktar til Thailand og får bu i militærleirar og flyktningleirar på sørsida av grensa.

Du kan jo tenke deg at det er dette som pregar dei burmesiske flyktningane som bur i Valle. Dei leitar seg fram til informasjon på Internett, og så får vi små drypp med informasjon om folk som kjempar for fridom og fred i heimlandet sitt.

I dag fekk Sonja Biserko Universitetet i Oslos menneskerettighetspris for sitt arbeid for menneskerettar i Serbia. Ho er leiar av helsingforskomiteen i landet, som ho starta i 1994 – det finst eit førtital slike komitear rundt om i verda der folk kjempar for det dei har kjært. Ho opplever trakassering og truslar, men meiner det er så viktig at dei som var krigsforbrytarar under krigen på Balkan får si straff at ho ikkje bryr seg om truslar og trakassering. Du kan lese meir om henne på wikipedia, eg skreiv den artikkelen i dag: http://no.wikipedia.org/wiki/Sonja_Biserko

I vår målestokk er nok kampen på langt nær så krevjande. Vi lever i eit land der vi har det godt og ikkje treng å kjempe for elementære rettar. Men å leve tett innpå folk som opplever kampen nært, minner i alle fall meg om at eg bør takke for at vi har det så godt.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.