Brannfeller

Share

Oslo: Hver tredje sørlending bor i en potensiell brannfelle, og vinterens sprengkulde øker risikoen for branner i hjemmet. Brannårsakene er hovedsakelig åpen flamme og elektriske artikler.

Slik stod det i ei pressemelding som kom til Valle Radio sist veke. Eg heldt på å planlegge onsdagsprogrammet, og då eg las dette og såg at det var Torleif Homme som var sett opp som representant frå Valle kommune i programmet Kommunen informerer, spurde eg han om vi kunne snakke om det i halvtimen frå halv åtte til åtte onsdagskvelden. Han takka meg for at eg hadde minna han på at han stod på lista, han hadde heilt gløymt at det var hans tur denne kvelden.

Samtalen starta med at han fortalde litt frå brannen på Faremo fredag for ei veke sidan. Det var same dagen som kommunen sitt jolebord, og dei fleste av folka i brannvesenet hadde dystre minne tilbake til fjorårets brann i Åmli, der det var folk som omkom.

-Desember er den månaden i året det brenn mest, sa Torleif. -Det er i og for seg ikkje så unaturleg, for det er og den månaden ein brukar mykje open eld i stearinlys og den månaden ein belastar straumnettet ekstra med alle jolestjerner og joletrelys og anna lyspynt ein pyntar med i samband med jola. Ofte nyttar ein skøyteleidningar og padder, og om dei er for dårleg dimensjonerte og ein set ein ovn inn i dei, kan det gå varme i paddene, og plutseleg brenn det. Padder med knapp for å skru av straumen er gode å kople til TV og dekoder og slike apparat, og så kan ein skru av alle med eit trykk. Dei er og dimensjonerte til å tole slike apparat, men ovnar er det alltid større risiko med. Og joletreet bør ein skru av om natta, for der er pærene kopla i serie, og om ei går, så aukar styrken på resten, og då kan fleire gå, og det kan også gå varmgang om dei kjem borti brennbart materiale.

Torleif fortalde om problema dei hadde med å få fram vatn i nærare 20 minusgrader. Dei vart våte og kleda fraus til is, så dei måtte hjelpe kvarandre å få dei av. Dei kunne ikkje late huset brenne ned, for ein vil alltid gå gjennom branntomta og prøve å finne årsaken til brannen.

Så var det ikkje meir enn natta etter samtalen vår i Valle Radio, så brann eit hus på Haugelandsvegen i Brokke ned til grunnen midt på natta. Denne gongen hadde brannvesenet god tilgang på vatn etter det Jørund Georg Jore, som var utrykningsleiar denne natta, kunne fortelje til Setesdølen i dag.

Her er lenke til onsdagsprogrammet i Valle Radio 8. desember: http://www.eskeland.net/setesdalswiki/Onsdagsprogram_Valle_Radio_20101208

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.