Country Gospel og solidaritet

Share

I dag skriver jeg på bokmål slik at elevene mine lett kan lese og forstå bloggen min, for de liker best å lese bokmål. Lærebøkene i Norsk for utlendinger er på bokmål, så det er jo naturlig.

Søndag møttes vi på Evjemoen klokka 18. De hadde tatt buss fra Valle, jeg kom fra Mandal. På Evjemoen kino skulle det være solidaritetsfestival med flere av landsdelens kjente countrymusikere på scenen. Utenfor var det lett regn og et yrende liv av burmesere som passet små barn da jeg kom dit. Jeg gikk inn i yttergangen, der var det et bord hvor man kunne kjøpe karensk mat og forskjellige ting laget av karenere. Jeg tenkte at jeg kunne kjøpe noe seinere, så jeg gikk rett inn i kinosalen.

Det var ganske mange folk der og jeg så om jeg kunne se noen fra Valle. Men det gjorde jeg ikke, så jeg satte meg litt langt framme i salen. Ordfører i Evje og Hornnes, Bjørn A. Ropstad, ønsket velkommen og holdt en liten tale. Så var det klart for musikken. Den første som sang, var Steven Kvinlaug. Han spilte gitar, men hadde også akkompagnement på data, så det ble mye lyd. Etterpå kom datteren hans og så sang de tre sanger sammen. Det var flott å høre på.

Kveldens høydepunkt var ei 13 år gammel jente fra Kvinesdal. Emilie var navnet hennes. Hun sang to sanger, og Amazing Grace sang hun uten akkompagnement, det var enestående framført. Jeg fikk tårer i øynene og klump i halsen da jeg hørte på henne, og det er det ikke ofte jeg får.

Det var også noen fra Burma som sang på karensk. Jeg husker ikke navna på dem, men Tahaythah, som går på Hornnes VGS, spilte gitar i ei gruppe på fire, og det var flott å høre på dem. Jeg tror de var litt nervøse til å begynne med, men etter hvert glemte de det og sang veldig fint.

Sannhetsvitner er noen som selv har opplevd krig og livet i flyktningeleirer, som ble beskrevet som fengsler. Det var en eldre mann som fortalte, Markus het han, og han hadde mistet et bein og brukte protese. Det var en sterk historie om krig og vold. Ei dame fortalte også om hvordan barn blir tatt og solgt til sex-industrien i Bangkok. Det var sterke historier og sikkert ikke lett å høre på for de karenerne som var i salen. Ikke for nordmenn heller.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.