Jan Pieterszoon Sweelinck

Share

Som vanleg finn Niklos K. Besteland nydeleg musikk til sine program. I kveld kunne han og starte markeringa av eit 450 årsjubileum for komponisten han presenterte: Jan Pieterszoon Sweelinck. Fødd i 1562, det kan vere grunn til å høyre meir av han, i alle fall for oss som likar eldre musikk, han var jo fødd meir enn hundre år før Johann Sebastian Bach (f. 1685) og var på mange måtar ein grunnleggjar av den nordeuropeiske orgelkunsten.

Han var fødd i Deventer og kom i unge år til Amsterdam der han vart organist ved Oude Kerk 18 år gammal. Han var elev av Roman Zerlino i Venezia og Girolamo Frescobaldi i Roma. I 41 år var han organist i Amsterdam. Der hadde han mange elevar, mellom andre Samuel Scheidt, Matthias Weckmann, Heinrich Scheidemann og Melchior Schildt. Den siste av desse vart organist ved hoffet til Christian IV.

Då han døydde 16. oktober 1621, etterlet han seg ein stor produksjon av orgelverk og 254 korverk.

Du kan lese meir om han og finne noter og anna ved å gå på wikipedia si side om Sweelinck, sjå http://no.wikipedia.org/wiki/Jan_Pieterszoon_Sweelinck

Dette var programmet Niklos presenterte:

#Koralvariasjonar over «Allein Gott in der Høh sei Ehr» spelt av organist Bert Matter på orgelet i St. Walburgiskerk i [http://no.wikipedia.org/wiki/Zutphen Zutphen]
#Tre verk for fem-stemmig kor frå samlinga «Cantiones Sacrae» framført av N.C.R.V Vocaal Ensemble i Hilversum dirigert av Marinus Voorberg og med [http://no.wikipedia.org/wiki/Gustav_Leonhardt Gustav Leonhardt] ved orgelet:
##Ab oriente venerunt magi
##O Domine Jesu Christe
##De Profundis clamavi ad te Domine
#Fantasia i g-moll spelt av organist Bert Matter på orgelet i St. Walburgiskerk

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.