Wikipedia som mediekanal

Share

I går hadde Norge besøk av statsministeren i Somalia. Abdiweli Mohamed Ali eller, som Wikipedias artikkel om han kallar han, http://no.wikipedia.org/wiki/Cabdiweli_Maxamed_Cali Eg fanga deg opp av ein eller annan grunn før helga og skreiv på Torget, som er Wikipedia si side der brukarane kan kommentere aktuelle ting. Eg meinte at dersom det var ein wikipedia-skribent som hadde høve til å gå på pressekonferansen, kunne vi få eit bilete av han, og ingen wikipedia-versjon hadde bilete, så om vi fekk eit bilete av han frå pressekonferansen, ville det bli brukt av mange.

Det synte seg at Hans Petter Fjeld hadde høve til å gå. Han tok kontakt med pressekontakten i Utanriksdepartementet, og dermed var det klart for å prøve seg som pressefotograf for første gongen. Resultatet ser du i artikkelen som eg lenka til ovanfor.

Når eg skriv om dette, er det fordi Wikipedia er ein viktig mediekanal. I løpet av ei veke har Wikipedia på bokmål om lag 4,5-5 millionar oppslag, og kvar dag er det ei rekke aviser som syner til Wikipedia som kjelde for stoff eller for å vise lesarane til meir informasjon. Bileta, som er frie til bruk for alle på faste villkår, er og mykje nytta både på nett og i trykte publikasjonar. Det er likevel ikkje sjølvsagt at ein bare kan seie ein kjem frå Wikipedia, og så få kalle seg pressefotograf. Dei som skriv har jo ikkje noko pressekort å syne frå arbeidsgjevaren sin, så det ein gjer, må gjerast i kraft av eigen dugleik og interesse. Difor var det ekstra hyggeleg at det fungerte denne gongen. Det syner at Norge framleis er eit ope samfunn, som vi jo likar å rekne landet som.

Ein tanke om “Wikipedia som mediekanal”

  1. Jeg ønsker å nevne at dette var et samarbeidsprosjekt i tradisjonell forstand. Harald Haugland fant ut av behovet for et bilde og så muligheten for å innhente bilde. Jeg hadde mulighet til å dra dit og faktisk ta bildene. Så, siden jeg jobbet kveld, fikk jeg hjelp av en annen wikipedianer, Kjetil Ree, til å bearbeide bildene jeg hadde tatt for å få frem de som var best. Sammen er vi dynamitt.

    Jeg vil også nevne at kommunikasjonsrådgiveren hos UD var veldig positiv til at det kom noen “fra Wikipedia”. (Vi wikipedianere er skuddredde for å si at vi på noen som helst måte representerer vepsebolet Wikipedia)

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.