Meir om Lauritz Fuglevik

Share

I dag møtte eg Tor Fuglevik, barnebarn av lokalhistorikaren eg fortalde om i går. Det skjedde i Buen kultursenter i Mandal, eg hadde kome tidleg og fått opp datamaskinen på eit grupperom i det nye flotte biblioteket der. Så kom det ein telefon frå Reidun om at han ikkje fann meg. Det synte seg at han sat ute i foajeen med ein kopp kaffi, og snart var vi i god prat.

Som eg har skrive tidlegare er leksikonartiklar avhengige av å ha kjelder, og han hadde med omtale frå Agder Tidend til 70-årsdagen og minneord frå Lindesnes Avis då farfaren døydde. Dermed vart det nok stoff til ein artikkel på Lokalhistoriewiki. Her er artikkelen:

Lauritz Fuglevik (født 27. oktober 1860 på gården Fuglevik i Halse og Harkmark kommune, død 24. august 1933) var lærer og lokalhistoriker. Han var lærer på Landøy fra 1882, senere også på Skogsøy. Allerede like etter konfirmasjonen begynte han på Lunde høyere skole i Søgne, og etter to år der var han lærerkandidat. Den første tiden var han vikarlærer flere steder i Halse, en tid var han også på Malmø skole. Da han sluttet som lærer i 1927, hadde han vært lærer på Landøy og Skogsøy i 45 år.

Utenom lærergjerningen var han engasjert i Mandals fiskeristyre, hvor han var medlem og til dels formann i en årrekke. Her laget han utredninger om laksefisket til fordel for sjøfiskerne i striden om fredningstiden for laksefisket. Men det var lokalhistorie som var Lauritz Fugleviks hovedinteresse. Han var medlem av Agder Historielag og bidro i flere år med flere artikler i Bidrag til Agders Historie. Han skrev også artikler i Lindesnes Avis, Samleren og Agder Tidend. Året før han døde fikk han statsstipend til folkeminnegransking. Han døde dessverre før han fikk publisert særlig mye av det han hadde samlet inn, men tre artikler ble gitt ut av Marnar Historielag i 1935 i skriftet Selfangst og hummerfiske i gamle dager – Tråneplomma.

 

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.