Nye landsmenn i media

Share

Sist veke, trur eg, las eg ei melding i ei avis, eller kanskje høyrde eg det på TV eller radio, nyheter flyg fort forbi og det er ikkje alltid eg noterer meg tid og medium. Det handla om at nye landsmenn var underrepresentert i media. Så googla eg litt og fann ei lenke som bekrefta det, http://www.imdi.no/no/Arsrapporter/aarsrapport2009/Forskerne/Innvandrere-i-norske-medier/Under–og-overrepresentert/ Årsmelding frå IMDI 2009 seier: Personer med innvandrerbakgrunn er underrepresentert i norske medier som nyhetsformidlere, kilder og intervjuobjekter.

Eg måtte tenke litt etter og fann då ut at eg trur det stemmer også i dei media som eg har best kjennskap til, Setesdølen og Valle Radio. Sist veke var det eit oppslag i Setesdølen om Chin-gruppa i Valle som song på Nomeland bedehus, men i Valle Radio har vi knapt hatt med flyktningane i Valle, til tross for at dei er mange og har sterke historier dei kan fortelje. Ein grunn til det er nok språk-barrieren, den første tida i kommunen kan dei lite norsk, og så misser dei nyhetsinteressa.

Indirekte hadde eg med burmesarar i Valle då eg sende opptak frå ei gudsteneste nyleg, for då song Familiekoret, og fleirtalet av medlemene der er burmesarar. Og Ørnulf laga ei sak på opning av frisørsalong og spanske frisørar nyleg. Og vi har hatt saker der dei utanlandske lærarane på Valle vidaregåande skule har vore med og snakka om gullsmedlinja som dei er lærarar på.

No er det vel og slik at utlendingane som har kome til Valle, ikkje utan vidare vil i radio. Etter kvart er det blitt mange å ta av, polske, nederlandske, tyske, svenske og spanske, for å ta europeiske, og folk frå Arfika, Asia og Sør-Amerika har og funne vegen til Valle og Setesdal.

I kveld, laurdag 16. februar 2013, hadde Anne Lindmo eit innslag på TV om ein kurdisk filmskapar som no hadde klar ein spelefilm han hadde laga manus til saman med Kjell Ola Dahl. Eg kom då til å tenke på at det sikkert er stoff i det nye landsmenn kan fortelje til artiklar i både Setesdølen og Jol i Setesdal. Vi får sjå om noko nedfeller seg i desse publikasjonane med tida.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.