En uke på Valle Vaksenopplæring

Share

I uke 11, 2013 har vi skrevet rapport for hva vi har jobbet med på Valle Vaksenopplæring hver dag. Nå når uka er slutt, tenkte jeg å legge de rapportene ut på bloggen her, slik at elevene, som har skrevet tekstene når de har vært på skolen, kan se sammenhengen for hele uka.

I klasserommet. James, Aung Gyi og Mogapo les rapport for veke 11
I klasserommet. James, Aung Gyi og Mogapo leser rapport for uke 11

Mandag 11. mars

I dag, mandag 11. mars, var det kaldt fra morgenen av. Da jeg stod opp, var det 15 kuldegrader. Men det ble en fin dag med mye sol.

Jeg gikk på skolen klokka åtte. Før skolen begynte, drakk jeg en kopp te. Lærer Harald spiste frokost og leste avisa. Vi var 13 elever i vår gruppe i dag, og Øystein hadde fire elever.

Vi hadde i lekse å lage setninger med verb til i dag. Vi gikk gjennom leksen og alle måtte si to setninger. Før pausen snakket vi om bleieskiftarbeider og hørte sangen av Øystein Sunde. Vi snakket også om sangkvelden som skal være klokka sju i kveld.

Etter pausen hørte vi eventyret om Keiserens nye klær. Så gjorde vi ferdig oppgavene i leksjon 15 i arbeidsboka. Til slutt skulle vi sjekke om vi kunne det vi hadde jobbet med i leksjon 15. Jeg kunne alt. Jeg er veldig flink i norsk.

 

Tirsdag 12. mars

I dag var det strålende sol og ti kuldegrader da vi kom på skolen. Harald har kona på besøk, så i dag spiste han ikke frokost på skolen. Han skal snart flytte fra huset han bor i, så kona måtte hjelpe han og finne ut hva han skal ta med.

Vi startet på leksjon 16 i dag. Vi begynte med å gå gjennom nye ord. Leksjon 16 handler om kroppen, så det er mange nye ord. Etterpå leste vi Bjørn føler seg dårlig. Vi leste det mange ganger og snakket om nye ord. Vi sang Hode, skulder, kne og tå. Da måtte vi reise oss og ta på kroppsdelene etter hvert som vi sang.

Dagens eventyr var Gjertrudsfuglen.

Etter pausen jobbet vi med verb. I Fædrelandsvennen i dag var det et intervju med Htoo Thaw David. Vi leste det på Internett.

Den siste delen av dagen jobbet vi med oppgavene til leksjon 16 på data. Til slutt skrev vi rapport.

Onsdag 13. mars

Først repeterte vi leksa fra tirsdag: Bjørn føler seg dårlig. Vi leste den mange ganger, det er fint med lesehjelp fra nettressursen til Norsk Nå.

Så begynte vi på side 167, På legevakta. Etter at vi hadde lest det noen ganger, gikk vi gjennom nye ord. Det var en del nye ord også i dette stykket. Når vi går gjennom nye ord, kommer det også opp andre begreper som vi snakker om.

Det er noen ganger vanskelig å uttale de norske vokalene æ, ø og å. Y kan også være vanskelig. Vi hadde derfor vokaltrening gjennom å synge Bæ bæ lille lam. Vi sang den flere ganger. Det er en barnesang som barna lærer i barnehagen. Da kom vi på en annen sang også: Bjørnen sover. Den prøvde vi også.

Etter pausen fikk vi Øystein med på pianoet. Elevene i den andre gruppa var også med. Så sang vi noen ganger til. Deretter gjorde vi ferdig arbeidsboka. Vi måtte sjekke at vi kunne det vi har jobbet med i leksjon 15. Denne dagen sluttet vi klokka 11.45, for Harald skulle på et møte.

Torsdag 14. mars

Denne dagen begynte vi med å skrive rapport for onsdag. Men så gikk strømmen, og da fikk vi problemer. For vi bruker projektor som tavle, og uten strøm hadde vi plutselig ikke tavle. Lærer Harald ble veldig forvirret. Han visste ikke hva han skulle gjøre.

Mogapo foreslo at vi kunne høre eventyr, men han hadde ikke noe eventyr på datamaskinen, så det ble vanskelig. Men etter å ha tenkt litt, begynte vi å lese i leseboka. Vi leste avsnittet Hos fastlegen mange ganger. Nederst på siden er det mange tall, så vi fikk repetert hvordan vi skal lese store tall. Vi snakket også om sykdom og død. Det ble en interessant samtale. Vi snakket blant annet om hvorfor kvinner lever lenger enn menn. Men vi kom ikke fram til noe svar.

På slutten av dagen gjorde vi sudoku. Det var en oppgave i arbeidsboka, og for noen var det første gang de løste en slik oppgave. Men Sergej liker å løse sudoku hver dag, så han ble fort ferdig.

Klokka ti på halv to kom strømmen tilbake.

Fredag 15. mars

I dag gjorde vi ferdig rapportene fra onsdag og torsdag. Da hadde vi en interessant samtale om kvinnearbeid og mannsarbeid og om hvorfor kvinner lever lenger.

Etter pausen snakket læreren om to artikler i Fædrelandsvennen i dag. Den ene var om ambulansesjåføren Hans Skottrud, som er blitt buddhistmunk. Den andre var om fossen på Hovden som er blitt rødmalt av en dansk kunstner.

Så leste vi i læreboka kapitlene om Helse og livsstil og Ut på tur, aldri sur. Vi snakket om nye ord i kapitlene. Før vi skrev rapporten, regnet vi ut BMI for et par av elevene.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.