Når man blir seks og seksti

Share

I dag skreiv eg om Eidsvollsmannen Olav Knutsson Tveiten på Setesdalswiki. http://www.setesdalswiki.no/wiki/Olav_Knutsson_Tveiten Han må ha vore eksepsjonell, då han var 64 år, i 1824, døydde kona hans, 58 år gammal. Dei hadde sju born. Men to år etter, 66 år gammal, gifta han seg på nytt, då med søskenbarnet til kona, som bare var 21 år. Med henne fekk han fem barn på dei tolv, tretten åra dei fekk ha saman før han døydde i 1837. Ho levde til 1864, eg har ikkje sett i bygdebøkene om ho gifta seg opp att eller om ho levde som enke resten av livet.

Eg veit nok at det var ei anna tid, men likevel, å ha sju vaksne barn og så starte på nytt med småbarn i ein alder av 67 år, det tenkjer eg det ikkje er mange som ville ha gjort i våre dagar. No vil vi heller nyte å vere gofa i den alderen. Så han må jo ha vore noko for seg sjølv, den gode lensmannen på Tveitetunet. Etter det eg kunne finne ut om han, hadde han sterke meiningar og stod for det han meinte. På Eidsvoll var han for sjølvstende og ein trugen støttespelar til Christian Magnus Falsen, og han sjarmerte kongen med sin opne tale. Han fekk til og med gåver av Christian Frederik. Eg lurer på kor dei vart av i åra etter 1814.

Han gav seg med politikken etter å ha vore med i Riksforsamlinga. Han tok det sikkert og rolegare som lensmann og etter kvart. Han fekk sonen Bjørn til hjelpelensmann dei siste åra. Med små barn rundt seg på Tveitetunet kunne det sikkert vere godt å nyte alderdommen utan å farte rundt i bygda i lensmannsoppdrag.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.