Juli 2013

Share

Så har det blitt juli 2013. I går kom barnebarn fra Nittedal på besøk her hos oss på Eskeland, og Håkon på 11 har kjøpt seg kamera. Vi ble derfor enige om at vi skulle samarbeide litt i sommer. Han skulle ta bilder, jeg skulle skrive om bildene på bloggen. Så får vi se hva det blir til utover sommeren. Jeg gleder meg til samarbeidet.

-Jeg har bare tatt ett bilde i dag, sa han til meg i kveld da han kom med kameraet for å laste bildet over på min datamaskin. -Det er en fugl, men jeg er usikker på hva slags fugl det er.

Da var det min tur til å bli overrasket, for gjennom årene har han blitt en fuglekjenner bedre enn de fleste, etter min mening. Jeg lot ham derfor bruke min datamaskin til å leite litt på Internett, og etter en stund kom han med svaret: -Jeg tror det er en grå fluesnapper.

IMG_0277
Foto:Håkon Lyckander

Jeg hadde knapt hørt om grå fluesnapper, men heldigvis har vi Wikipedia. Der kunne jeg lese mer om fuglen:

 I Norge er den sommergjest, hovedsakelig fra mai til september. Den er en langdistansetrekker som overvintrer i områdene sør for Sahara i Afrika. Gråfluesnapperen finnes over det meste av Norge, men er vanligere i sør enn i nord. Den trives i litt åpen skog hvor det er godt med eksponerte sitteplasser som den kan jakte insekter fra. Reirplassen er som oftest også på steder hvor den kan ha god utsikt, for eksempel små avsatser i bergvegger, på grenkløfter eller rotvelter. Ellers finner den seg også til rette på bjelker under takskjegg o.s.v. i boligstrøk og på gårder.

Eggleggingen starter forholdsvis sent, i Sør-Norge som regel i første halvdel av juni. Hunnen legger vanligvis 4-6 egg, og det er hun som i hovedsak tar seg av rugingen mens hannen mater henne på reiret. Rugetiden er ca. 13 døgn, og ungene forlater reiret etter 12-15 dager.

Jeg rota litt rundt på Internett selv etter at Håkon hadde lagt seg. Da fant jeg en video på YouTube om fuglen. http://www.youtube.com/watch?v=yri8twkGcow Så i dag er jeg klokere enn i går, takket være Håkons bilde og informasjonen jeg fant etter å ha sett bildet. Jeg tror dette kan bli en interessant sommer.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.