Kanskje var det hagesanger?

Share

Gårsdagens bilde som min dattersønn Håkon hadde tatt og trodde var en grå fluesnapper, var kanskje en hagesanger. Unge fugler er vanskelig å bestemme, han begynte å lure da han la merke til at føttene til fuglen på bildet ikke var svarte, som de skulle være om det var en grå fluesnapper. Så da er det kanskje en hagesanger. Om den skriver Wikipedia:

Hagesanger (Sylvia borin) tilhører sangerfamilien. Hagesangeren er 13-15 cm i lengde, og har et vingespenn på 21 til 24 cm. Den veier mellom 16 og 22 gram. Oversiden er olivenbrun, undersiden er lysebrun, og beina er grå. Den har en diffus lys øyering rundt det mørke øyet. Hannen og hunnen har samme fargedrakt. En hagesanger kan bli opptil ti år gammel.

Den er en sommergjest i stort sett hele Europa, overvintrer i tropiske strøk i Afrika. I Norge er den en sommergjest stort sett over hele landet, men svært sjelden i Finnmark. Hagesangeren er en insekteter, men kan også forsyne seg med bær på høsten.

Hagesangeren er kjønnsmoden etter ett år. Den bygger redet sitt godt gjemt inne i busker. Det skålformede redet er laget av gress, røtter, hår og løv. Hunnen legger 4-5 brunflekkete hvite egg, og ruger i 11 til 12 dager. Ungfuglene blir i reiret i 10 til 12 dager. Det er anslått omtrent tolv millioner hekkende par i Europa.

 

Dagens fuglehistorie fra ferieparadiset her i Tregdeveien er om svalen som hadde kommet seg inn i kjøkkenvifta. Katten Pinky var trolig den som oppdaget det først, for plutselig stod den på kjøkkenbenken, den pleier aldri å gå på bord inne. Men da katten hadde blikket rettet mot kjøkkenvifta, skjønte Reidun at her måtte man nok rydde skapet og se om man kunne få fuglen ut. Etter felles innsats fra alle de ferierende her, fanget man den til slutt i et håndkle og fikk båret den ut, slik at den kunne få luft under vingene.

tegnekveld.jpg
Foto: Harald Haugland

Da kvelden kom, kunne man så ha en tegnekveld. De to guttene Nikolai og Håkon var opptatt med blyant og tusj, mens Kristine fikk litt mer tid med iPaden og gledet seg over det. Etter en aktiv dag med sykkeltur til Mandal eller rundt Kigevannet, bading på Tregde Marina og noen runder på trampolina, var det så godt å kunne ta kvelden etter en fin solskinnsdag på Sørlandet.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.