Har Vinje vore i Valle?

Share

Aasmund Olavsson Vinje var fødd i 1818 i Vinje og døydde i 1870. Han budde vel det meste av tida si i hovudstaden. Men etter å ha gått på Asker seminar og fått for gode resultat til å få dei første lærarpostane han søkte, fekk han fra 1. mars 1844 lærarstilling i Mandal. Han vart verande til sommaren 1847, då vart ha overflødig og reiste til hovudstaden for å friste lukka der.

Vinteren 1847 løyste han handelsbrev i Kristiansand for å drive handel med tømmer frå Åseral. Det vart aldri noko av.

Dei kjeldene eg har lese, seier ikkje noko om at han har vore i Valle eller Setesdal nokon gong. I dag var eg på biblioteket i Mandal, dei hadde salg på gamle bøker, og der var det ei 20 år gamal essaysamling om Vinje som eg fekk for 10 kroner. Eg bladde ein del i den, men fann heller ikkje der noko om at han hadde vore i Setesdal.

Men eg lurer på det likevel. Vi veit at Ivar Aasen var i Valle då Valle kyrkje vart vigsla hausten 1844. Då var Vinje i Mandal.

Andre kjende forfattarar som har vore i Setesdal er til dømes Arne Garborg, han skildrar korleis han gjekk over heia frå Sirdal og kom ned til Ose. Og vi veit at mange kunstmålarar var i Setesdal.

Slikt sit eg og lurar på denne maikvelden. Om du har informasjon om dette, hadde eg vore takksam for ein kommentar.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *