Spor i Setesdalsjord

Share

Fersk frå forlaget til lansering på Setesdalsmuseet i kveld kom boka med tittelen Spor i Setesdalsjord. Det var ein del av kulturveka, og årets kulturveke har til no hatt gode besøkstal. Slik var det i kveld og, sikkert over femti tilhøyrarar benka seg i møtesalen på museet klokka 17. Der fekk vi høyre fylkeordføraren så vel som Hallvard T. Bjørgum. Hallvard spelte på ei fele etter Gunnar Lund, så det var på eitt vis i familien.

Deretter vart boka presentert før det var tid for kortreist mat, lammekjøt kokt i kokegrop utanfor museet, poteter og grønnsaker frå Leonhard Jansen sin hage. Etter ein halv times pause fekk vi eit times foredrag om dei arkeologiske utgravingane i Setesdal dei siste åra, frå den pågåande utgravinga på Sandnes og Kveste så vel som frå Langeid og Bjørgum for nokre år sidan. Dei siste utgravingane var det boka handla om, og arkeolog Camilla Cecilie Wenn fortalde levande på både innpust og utpust og synte bilete frå arbeidet og funna.

Etter arrangementet laga Ørnulf Hasla eit intervju med henne, og det sender eg i programmet komande tysdag. Då vil og Leonhard Jansen vere med i sendinga klokka 18.30.

Her er litt av forlaget sin omtale av boka:

Boka spor i setesdalsjord er en artikkelsamling om forhistorie og historisk tid i Setesdal.

I 2009 inviterte Aust-Agder fylkeskommune, Setesdalsmuseet og Kulturhistorisk museum til et arkeologiseminar på Rysstad for å gjøre ferske utgravingsresultater kjent for folk flest. Det kom over 140 personer til seminaret. Denne store interessen initierte arbeidet med boka. Denne utgivelsen er den første skriftlige sammenfattingen av Setesdals forhistorie på nesten 100 år. Boka inneholder elleve artikler skrevet av norske forskere. De presenterer funn og spor fra forhistorisk og historisk tid i Setesdal og diskuterer disse i større sammenhenger. Resultater fra nyere undersøkelser utført etter seminaret er tatt med i artiklene som omfatter bl.a. hvordan finner arkeologene spor, gravskikk gjennom tidene, de viktige utmarksressursene, byggeskikk m.m. Artikkelsamlingen passer både for den brede allmennheten og den mer historieinteresserte leser.

Spor i Setesdalsjord blir et referanseverk for forhistorien i Setesdal.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.