Oppladning på Landeskogen

Share
Checkpoint Charlie og Berlinmuren i utstillinga på Landeskogen om Den kalde krigen symboliserer håpet om at murer skal falle også i Myanmar. Fra v: Dr Kem Thang, Helga Arntzen, U Bung Kone og Jonathan Thang. (Foto: Kristian Røssaak)
Checkpoint Charlie og Berlinmuren i utstillinga på Landeskogen om Den kalde krigen symboliserer håpet om at murer skal falle også i Myanmar.
Fra v: Dr Kem Thang, Helga Arntzen, U Bung Kone og Jonathan Thang. (Foto: Kristian Røssaak)

Av Kristian Røssaak

Verden ser med spenning og forventning fram mot valget i Myanmar denne høsten. Et valg mange mener blir avgjørende for framtida i dette tidligere diktaturet i Sørøst Asia. På Landeskogen fikk vi besøk av tre burmesere som er redd verden skal glemme dem.

Jonathan Thang er politisk aktivist og flyktning fra Myanmar. Han har bodd i Norge siden 2006 og velger å kalle landet han flyktet fra for Burma. «I 1997 byttet militærregimet navn til Myanmar. Spesielt etter studentmassakrene i 1988 var navnet «Burma» blitt for belastende. Siden jeg ikke anerkjenner regimet, aksepterer jeg heller ikke navnebyttet», sier han.

Landets offisielle navn er Myanmar og det brukes i FN og i de fleste andre land. Det gjør også Dr Kem Thang og U Bong Kone, som også besøker fredssenteret i Grendi denne dagen.

U Bung Kone er en fremstående advokat og menneskerettighetsforkjemper. Nå er han i Norge blant annet for å samtale med eksilburmesere om den politiske situasjonen hjemme. Alle tre tilhører den etniske minoriteten Chin, som holder til øst i Myanmar, mot grensa til India. Ikke minst situasjonen for de etniske minoritetene opptar ham. « Militærregimet er gode til å spille de etniske og religiøse gruppene ut mot hverandre, og slik svekker de opposisjonen. Det er viktig at de ulike minoritetene får en sterk politisk stemme etter valget».

U Bung Kone bidrar også med råd til eksilburmesere i spørsmålet om de nå bør vende hjem. « Mitt råd er at de ikke kommer hjem nå. Det er ingen garanti for at de ikke blir fengslet, eller forfulgt. Det er bedre at de blir værende i for eksempel Norge, slik at barna får en god utdannelse og demokratisk trening som vil komme til nytte i Myanmar seinere».

Dr Kem Thang er en sentral leder for adventistene i Myanmar. Han er opptatt av hvordan sivilsamfunnet kan styrkes. « Vi må få et pensum i skolene som er nyttig for å utvikle landet vårt. Vi trenger bedre kunnskaper om moderne landbruk. Vi vet at Myanmar vil bli hardt rammet av klimaendringer og vi må bygge kapasitet for å møte disse utfordringene».

Alle tre er opptatte av at USA og EU må presse myndighetene i Myanmar til å videreføre demokratiseringsprosessene og til å gjennomføre et fritt og rettferdig valg. «Dessverre for oss er verden nå mest opptatt av Syria og Irak. Dette reduserer trykket mot regimet i en skjebnetime for landet».

-Dere må sette menneskeverdet og menneskerettighetene foran alt, var Helga Arntzen sitt råd til fredsaktivistene.

 

 

Ein tanke om “Oppladning på Landeskogen”

  1. good to read the post, thanks Kristian and Helga for the wonderful occassion (delicious Foods and wonderful knowledge we have Exchange there ).

    May God bless you all 🙂

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.