Oppløft ditt syn, o kristensjel

Share

Det er ikke ofte denne gamle salmen synges nå. Den ble skrevet av Magnus Brostrup Landstad da meldingen kom om at den første zulu var blitt døpt i Sør-Afrika som følge av norsk misjon. Det skjedde i 1858. Da hadde Mandal misjonsforening vært i drift i 18 år, den ble startet i 1840. I kveld var det 175-årsjubileumsfest på Mandal bedehus, og vi var der.

Festen startet med at vi sang den salmen før prost Per Ragnar Haraldstad, som selv har vært misjonær for NMS, hadde åpningshilsen. Som sangkrefter hadde man fått Mette og Roger Sørensen fra Flekkerøya, de sang Without Thee og Stor er din trofasthet til playback. Det er jo noe annet enn de hadde i 1840, selv om sangen Stor er din trofasthet er over hundre år gammel.

Fra Mandal menighet hilste menighetsrådets leder Helga Marie de Presno og fra Normisjon hilste Marte Helms og minnet om noen av aktivitetene som skjer i regi av NMS i kommunen: Hagebasar på Harkmark, to gutteklubber, Hald Internasjonale Senter og Helligtrekongermøtene.

Ingebjørg Oftebro, 78 år gammel, leste en flott prolog med historiske perspektiv. Hun har selv vært misjonær i Kamerun.

Etter en god matpause med både smørbrød og marsipankake hilste ordfører Tore Askildsen fra Mandal by og pekte på verdien av frivillig arbeid. Selv hadde han sett virkningene av ledertreningsarbeidet som var gjort i Kamerun, og misjonen har ved sitt frivillige arbeid stått for skole, helse, nødhjelp og menneskerettsarbeid ute i verden. Han mente også at misjonsarbeidet har gitt geografiforståelse langt ut over det normale for de som har vært engasjert.

Etter mer sang av Mette og Roger talte så regionleder Espen Topland over misjonsbefalingen og stilte spørsmålet Hvordan kan jeg forandre verden? Han fortalte om Thomas Alva Edison, som ingen regnet med skulle gjøre storverk da han var barn. I dag nyter vi godt av hans oppfinnelse når vi tenner lyset. Også Bill Gates var  en slik Changemaker, kanskje den som har endret mest i vår tid. Men ingen av dem kan måle seg med Marias sønn fra Nasaret, hans gjerning i verden har endret verden og hans etterfølger Paulus følger tett etter, Jesus var til og med kåret til den mest innflytelsesrike person som har levd av Times millennium-nummer.

Etter hans tale var det grunn til å grave dypt i lommeboka for å støtte arbeidet til Mandal Misjonsforening også i kommende år, og så avsluttet prost Per Ragnar Haraldstad festen med bønn og lyste velsignelsen over forsalmlingen.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.