Kulturpris i Lyngdal

Share

I kveld vil eg gratulerer syster mi, Jorunn Margrete Moen. Ho er organist i Lyngdal og fekk i kveld vite at ho fekk kulturprisen for 2015. Eg siterer frå lister24, som skreiv om dette i kveld:

Overrasket kulturprisvinner

Mens andre tar ferie og reiser vekk, jobber organist Jorunn Moen med å arrangere klassiske konserter i Lyngdal kirke. For det, og arbeidet må å spre og lære bort musikk, får hun årets kulturpris i Lyngdal.

– Jeg er sjokkert! I alle dager, lille meg? Hva skulle jeg få kulturprisen for, var min første reaksjon, sier 66-åringen til Lister hjemme i stuen i Oftebrofeltet.

Litt før klokken 18.00 onsdag kveld fikk hun telefon fra kulturstyret i Lyngdal. Beskjeden var enkel og klar; hun var tildelt Lyngdal kommunes kulturpris for 2015. Prisen har hun fått for sitt arbeid med å formidle og arrangere konserter innen klassisk musikk, ikke minst Sommerkveldsmusikk-konsertene i Lyngdal kirke som hun har stått bak siden hun og ektemannen flyttet til Lyngdal i år 2000. I begrunnelsen heter det også at hun har utført en jobb innen formidling av musikk som er langt større enn det man normalt forventer av en organist.

Gjennom åra har eg teke nokre turar til Lyngdal kirke fredagskveldar i sommarferien for å vere med på Sommerkveldsmusik-konsertane der. Det er ei spesiell ramme, konsertane tek ein god time, og så er det kaffe og småprating på kyrkjebakken etterpå. Jorunn har hatt med seg gode hjelparar til å ordne praktiske oppgåver og gode utøvarar til å gjennomføre konsertane, som eigentleg ikkje er konsertar, men musikkandaktar med tekstlesing og salmer, men og med framføring av musikk på høgt nivå. Og så har ho alltid hatt med elevar frå kulturskulen, dei har ofte fått sin første presentasjon for eit stort publikum på desse konsertane.

Avisa skriv vidare:

– Gøye konserter

– Det er ikke alle organister som orker å bruke sommeren til å arrangere konserter, man har jo ferie. Jeg synes konsertene er litt gøye. For det første synes jeg det er dumt å ha to konserter før ferien og to etter. Hvorfor ikke holde dem i juli når turistene er her? Ikke alle reiser bort om sommeren, hvorfor skal ikke de få lov til å ha det kjekt og lytte til god musikk? Regelmessighet er viktig. Det hender folk har glemt en konsert og kommet til meg og beklaget at de ikke kom, men da har jeg bare opplyst at de kan komme på den neste konserten, smiler Moen.

Moen er født og oppvokst på Ålgård i Rogaland, og tok sin organistutdannelse i Stavanger. Da hun og ektemannen flyttet til Lyngdal for 15 år siden, var hun organist i Hobøl i Østfold. Gjennom hele livet har hun vært levende opptatt av musikk. Det har hennes egne barn og barn og unge gjennom kulturskolen eller private undervisningstimer fått gleden av.

Ja, døtrene hennar er profesjonelle musikarar, Gunn Randi er organist, Margrete er pianist og Torunn Irene er oboist. Sonen Odd Håvard er og med i familiekoret, så i sommar stilt dei opp saman med ektefeller og barn og gav ein flott konsert i Lyngdal kirke. Det var ei oppleving å sjå og høyre denne sangglade familien.

Gratulerer med kulturpris, Jorunn, den var vel fortent.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.