Høykommisær

Share

FN har fått en ny høykommisær for flyktninger. Han heter Filippo Grandi og er en italiensk diplomat. Han overtar etter en portugiser som har hatt stillingen i ti år, António Manuel de Oliveira Guterres. Portugiseren var tidligere statsminister i Portugal, og det var spekulert i om den tidligere danske statsministeren Helle Thorning-Schmidt ville bli den neste høykommisæren.

I stedet valgte generalsekretær Ban Ki-moon en diplomat som allerede var en del av systemet. Han har vært leder for FNs kontor for palestinske flyktninger UNRWA fra 2010 til 2014. Han har også jobbet for UNHCR i Sudan, Syria, Tyrkia og Irak og ledet humanitær innsats i blant annet Jemen og Kongo.

Å gå inn i en slik jobb nå kan ikke være lett. UNHCR sier at 60 millioner mennesker i verden er på flukt fra sine hjem, langt flere enn de 50 millioner som måtte flykte under andre verdenskrig.

De fleste som er på flukt, bor i nærområdene, gjerne naboland. VI så nylig at Erna Solberg var i MIdt-Østen og besøkte  en flyktningeleir med over 100.000 mennesker.

Flere av de innvandrerne som nå bor i Valle har bodd i flyktningeleirer drevet av UNHCR. De kom til Valle direkte fra leirene som kvoteflyktninger. Høykommissæren for flyktninger samarbeider med land i hele verden for å gi de som bor i leirene nødvendig hjelp og mulighet til å etablere seg på nytt, så mange av Valles innbyggere er takknemlige for jobben som UNHCR gjør.

Den jobben er ikke lett og blir ikke lettere. Italia er et land som er hardt rammet av problemene flyktningestrømmen har skapt. Nå har landet fått verdenssamfunnets støtte gjennom en ny leder i organisasjonen som hjelper mennesker på flukt.

Har Norge noen gang hatt lederen av denne organisasjonen? Ja, Fridtjof Nansen hadde denne oppgaven på 1920-tallet, det var før FN ble etablert. I UNHCR har vi hatt Thorvald Stoltenberg som leder et knapt år, fra januar til november 1990.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.