Brevskriving

Share
«Lindgren 1960» av Ukjent - Astrids bilder. Lisensiert under Offentlig eiendom via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lindgren_1960.jpg#/media/File:Lindgren_1960.jpg
«Lindgren 1960» av Ukjent – Astrids bilder. Lisensiert under Offentlig eiendom via Wikimedia Commons – https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lindgren_1960.jpg#/media/File:Lindgren_1960.jpg

Kvelden før kvelden skreiv eg om julebrev. Der nemnde eg nokre brevskrivarar som hadde vore produktive og kontrasten til situasjonen no for tida, der brev nesten er ein sjanger ingen brukar.

Jolekvelden fekk eg Jens Andersens biografi om Astrid Lindgren. I den fortel han at ho fekk 75.000 brev, dei finst i arkivet etter Pippis mamma. Ei av brevvekslingane med ei ung jente vart til bok også: Brevene dine legger jeg under madrassen.

Denne boka har vore julelektyre for meg i år. Ho er veldig godt skriven, ein merkar mest ikkje at sidene vert snudde. Nesten 300 sider er no prøygde gjennom, om lag 200 att, og det om ein forfattar eg i grunnen bare har hatt eit perifert forhold til, sjølv om eg jo har gledd meg over at barna har kost seg med forteljingane om Pippi Langstrømpe og dei andre figurane i Astrid Lindgrens univers.

Slik startar boka: I løpet av 1970-tallet ble det stadig travlere på postkontoret på hjørnet av Dalagatan og Odengatan. Det skyldtes en eldre dame man kunne møte på gata, i parken, i matbutikken og på konditoriet i den delen av Stockholm som kalles Vasastan. Hver dag i mange år hadde det dumpet en håndfull brev inn gjennom brevsprekken til den eldre dama. Og da hun fylte rundt år i 1977, 1987 og 1997, måtte postbudene ringe på døra i Dalagatan 46 for å levere sekkevis med pakker og brev med frimerker fra hele verden. Da de mane forsendelsene var lest og besvart, ble de båret opp på loftet i pappkasser som ikke bare rommet glade lykkønskninger og fargerike barnetegninger, men også gullkantede hilsener fra statsmenn og kongelige, samt mer alminnelige brev fra mennesker som bare ville be om en autograf, spørre om kontant økonomisk hjelp eller moralsk støtte til en eller annen politisk sak.

Lån den, les den og nyt ein stor biografi.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.