Eritreisk jul

Share

I dag var det eritreerne i Valle sin tur til å feire jul, og Awet kom på skolen og hentet meg. De hadde fri i dag, men da klokka var halv tre, jeg satt og arbeidet, men hadde i grunnen tenkt å avslutte, dukket han opp og inviterte meg heim på eritreisk julefest. Det takket jeg ja til.

Ute var temperaturen kommet opp til -11, den hadde trolig vært høyere da sola skinte som best, så jeg tok meg en runde med bilen for å varme motoren litt før jeg stoppet ved huset til Kjellaug Rysstad og klatret opp trappa til 2. etasje. Der var buffeten klar, det var bare å gå og forsyne seg.Eritreisk jul - buffet (2)

Mine eritreiske elever har etter kvart forstått at nordmenn er litt hjelpeløse uten kniv, gaffel og skje. Men jeg fikk prøve å rive av en leiv av pannekaka de serverte maten på, samle mat i den med fingrene og putte i munnen. Det gikk fint, selv om jeg etter hvert tok i bruk spiseredskapene jeg hadde fått. Og maten smakte fortreffelig.

En stund etter at jeg kom, dukket Baba opp. Han har vært mye sammen med eritreerne i Valle. Deretter kom Bodil Bygland innom, hun jobber på Husfliden, der har Awet praksis. Hun ble ikke så lenge, hun skulle i skibakken med barn etterpå. Senere kom også Bjørnar Støle på besøk. Han sparker fotball med eritreerne. Jeg ble sittende, og så ble julegaven sprettet. Eritreisk jul - julegave

Det passet jo godt med kaffe til den julegaven, ei eske Kong Haakon og kaffe er som oftest en suksess.  Eritreisk kaffe tilberedes etter egen tradisjon: Kaffe brennes før det trekkes ut smaksstoffer av bønnene. Deretter fordeles det i små kopper, med godt med sukker. Jeg synes nok at sukkerfri kaffe er bedre til konfekt, men er det jul, så er det jul.

Nede til venstre ser du kaffebrenneren
Nede til venstre ser du kaffebrenneren

Praten gikk på norsk. Eritreisk jul begynner i kirken klokka 13, den gudstjenesten varer tre-fire timer med lesning fra Bibelen, sang og liturgi. Så går folk hjem til et godt måltid med julegaver og fest. Da er det åpent hus. På YouTube ligger det mange eritreiske sanger, en av dem var en julesang, og den spilte vi, glad musikk med god rytme.Eritreisk jul - i sofaen (2)

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.