Gjeld eller formue?

Share
Valle treng meir enn småkraftinntekter for å redusere gjelden. Her frå Kveasåne kraftstasjon. Foto: Wikimedia Commons
Valle treng meir enn småkraftinntekter for å redusere gjelden. Her frå Kveasåne kraftstasjon. Foto: Wikimedia Commons

Hva er best, gjeld eller formue?

Jeg tror nok at jeg vil si at det er best å ha formue. Å ha penger på bok er det som gir størst handlefrihet. Det gjelder i alle fall i privat økonomi, og jeg skulle tro det var omtrent slik også i offentlig økonomi.

VG har laget robotjournalistikk på kommuneøkonomi. De har delt kommunenes gjeld på antallet innbyggere, og da viser det seg noen tall for Setesdal som jeg vil sette opp  her:

Gjeld pr. innbygger i 2014:

Bykle: 18145
Valle: 97843
Bygland: 61380
Evje og Hornnes: 44047
Oslo: 29669
Norge: 54000

Valle er helt i toppen, kommunen ligger på femteplass av kommunene i Agder og Telemark. I andre enden ligger Bykle, som bare har Fyresdal med mindre gjeld pr. innbygger.

Helt fra jeg kom til Valle i 1991 har jeg fått høre at det gjør ikke så mye om vi har stor gjeld, for vi har store inntekter. Men når inntektene faller, blant annet fordi folketallet går ned, så tror jeg kanskje det gjør noe likevel.

På denne bakgrunnen er det i alle fall lettere å forstå at kommunestyret sa nei til sentrumsbygg. I den andre enden finner vi Bykle. Jeg leste i avisa at de satte opp minisykehus på Hovden til 25 millioner uten å låne penger.  Jeg skulle tro at det er mye hyggeligere å være Ap-ordfører i Bykle enn i Valle i en slik situasjon. Kanskje burde vi ta en prat i Valle Radio om disse tallene. Det er alltid litt mer interessant når de settes i relieff og sammenliknes med nærliggende kommuner.

Om jeg var politiker nå, tror jeg at jeg ville satt som mål i det minste å komme ned på landsgjennomsnittet når det gjelder lånegjeld. Så fikk heller investeringene vente. Kommunen må få handlefrihet igjen.

Ein tanke om “Gjeld eller formue?”

  1. Hei, Harald

    Jeg reagerte akkurat som deg da jeg bruket roboten til VG. Tror det er lurt å fokusere på gjeldsgraden fremover. Dette er jo også et argument for å få på plass en kommunesammenslåing i Setesdal – slik jeg ser det.

    Knut Olav

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.