Integrering

Share
Fra juleavslutninga 2015 der elever på Valle Vaksenopplæring og folk fra Valle snakket sammen ved bordene. Foto: Marja Leena Steinbru
Fra juleavslutninga 2015 der elever på Valle Vaksenopplæring og folk fra Valle snakket sammen ved bordene. Foto: Marja Leena Steinbru

Sina Saltbones er lei av ordet integrering. Hun mener det blir for ullent for folk. Hun vil heller kalle det “å gå tett på”. Det er det eneste som virker uansett, mener hun.
-Gå nærmere, bli kjent med dem som kommer, og la dem bli kjent med “oss”. Hvis vi er redd for at “de skal forandre Norge”, så må vi heller dra dem med inn i verden da, slik vi ønsker den skal være, sier hun.

Sina Salbones ble kåret til «Årets modigste kvinne» av magasinet Tara sist høst. Sitatet ovenfor fant jeg i Kristiansands Avis, som hadde en stor artikkel om henne i dag.

Det fikk meg til å tenke litt. Hvor mange er det som “går tett på” de flyktningene som bor i Valle. Gruppa Refugees welcome til Sølvgarden har gjort det i forhold til de som bor på akuttmottaket på Rysstad, men vi har hatt flyktninger som har bodd i Valle i flere år og som man ikke engang hilser på når man møtes i sentrum. Jeg får av og til spørsmål om hvorfor folk i Valle ikke hilser, og jeg blir jo svar skyldig.

I morgen, torsdag 28. januar klokka 11.30 har du en mulighet til å komme tett på de eritreiske og syriske flyktningene som nå går på Valle Vaksenopplæring. Da inviterer Frivilligsentralen til språk-kafé i Menighetshuset i Valle. Vi spiser lunsj, bestående av brød med ost og syltetøy, deretter vil vi ha tema om tur og skigåing. Gunnar og Ingrid Brottveit, Ragnar Aspholm og Monique Jore har sagt at de vil komme og si litt til innledning, men jo flere som kommer og bidrar i små samtaler, jo bedre vil det fungere. Derfor håper jeg at du som leser dette, svinger innom en tur, kort eller lenge, og slik kommer litt tettere på de som allerede har bodd her et år eller mer. De er ikke flytende i norsk, men litt enkel samtale kan sikkert alle få til. Om vi legger godviljen til, vil denne torsdagen bli en annerledes torsdag for alle parter.

 

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.