Temaundervisning

Share
Ragnar Aspholm forteller om klær på språkkaféen og får hjelp av Merawi. Foto: Marja Leena Steinbru
Ragnar Aspholm forteller om klær på språkkaféen og får hjelp av Merawi. Foto: Marja Leena Steinbru

I dag var elevene på Valle Vaksenopplæring invitert til språkkafé på Frivilligsentralen. Vi skulle ha en temadag om ski, og Marja-Leena Steinbru hadde samlet sammen ski og skisko og folk til å snakke om ski og relaterte emner.

Jeg hadde minnet om arrangementet på Facebook og her på bloggen, men av de som vi nådde på sosiale medier var det bare Kjellaug Rysstad som hadde anledning til å være med klokka halv tolv en torsdag . Vi hadde ikke hengt opp plakater, det skal vi gjøre neste gang, for det hadde vært hyggelig om flere hadde funnet veien til arrangementet.

Kafédelen ble dekket ved gratis servering av brødlunsj bestående av ferskt brød, smør, ost, syltetøy, agurk, tomat, appelsin, kaffe og te. Kjøkkentjenesten stod Gunveig Kaarvand for, og praten gikk godt rundt bordene, alle hadde en nordmann ved sitt bord, så det ble mulighet til å praktisere norsk.

Programmet besto av tre korte innlegg, og Gunnar Brottveit var den første. Han snakket om ulike typer ski, om skismøring og om smørefrie ski. Ski ble sendt rundt og man fikk se ulike skityper og mulighet til å forstå litt mer av dette. Noen av elevene hadde prøvd å stå på ski og erfart problemene med å holde balansen.

Monique Jore var den neste som hadde ordet. Hun fortalte at barn i Norge kunne begynne å gå på ski når de var helt nede i to år. Å komme seg ut på tur er nyttig for helsa, når man beveger seg, produseres endorfiner, kroppens lykkehormon. Man bør helst bevege seg en halv time hver dag, slik at man får opp blodsirkulasjonen.

Til sist kom Ragnar Aspholm. Han fortalte om hvordan man bør kle seg når det er kaldt, at man ikke bør bruke bomull, men ha flere lag med ull og så ha noe vindtett ytterst. Han fortalte også at man bør ha lue om man ikke skal fryse på beina og at stållenke på klokka tar mye varme fra hendene.

Alle innlederne hadde fin dialog med elevene og etter hvert ble de motivert for å få til en skitur seinere i vinter. Marja-Leena hadde snakket med Anne-Liv Lidtveit, som er leder i Valle IL, og hun ville gjerne bli med oss på en tur til Brokke. Der har idrettslaget en hytte hvor man kan ha pause når man har vært ute en stund. Så det kan godt tenkes at det blir en skitur for alle våre elever litt seinere på vinteren.

Til slutt var det bare å rydde kaféen og si takk for i dag. Med engangs service var det lite oppvask, men noe måtte man jo ta vare på etter måltidet. Ski og relaterte emner er ikke sentrale i lærebøkene vi bruker, men for innvandrere som bor i Valle, er det vanskelig å unngå dette temaet, i alle fall om man har barn på skolen, de har jo skidager hvert år. Så nå kan man håpe at de forstår litt mer når barna kommer hjem og snakker om å gå på ski med norske venner.

Takk til Frivilligsentralen og Marja-Leena Steinbru som finner måter å bidra til integrering for våre elever i lokalsamfunnet i Valle.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.