Sykkelstil på Tregdeveien

Share
Rune Kristiansen på sykkel i Eskelandskleiva på Tregdeveien. Foto: Signe Marie Rølland i Lindesnes Avis
Rune Kristiansen på sykkel i Eskelandskleiva på Tregdeveien. Foto: Signe Marie Rølland i Lindesnes Avis

Veien vår ble omtalt i Lindesnes Avis i dag. Overskriften var -Ekstremsport å sykle her, og avisa hadde snakket med en av de som bruker sykkelen mye på veien, Rune Kristiansen. Bildet av ham viser hvor vanskelig syklister har det utenfor huset vårt, det er tatt i Eskelandskleiva, som ligger på vår eiendom.

Det var satt av fem millioner kroner til prosjektering av en sykkelsti på fem kilometer langs Tregdeveien, som bare har sykkelsti til toppen av Jåbekksbakken. Deretter må syklisten ut i veibanen, og der er det stor trafikk av biler som skal til Brennevinsmyra med søppel. Jeg tror knapt jeg kjører den sterkningen en eneste gang uten å treffe biler.

Samtidig er det en populær sykkelvei. Sykkelruta mellom Kristiansand og Mandal er lagt langs denne veien. Man kan jo ikke bruke E-39 til sykling, og da følger man en ytre vei og får mulighet til å holde seg nær havet mange plasser. I løpet av noen år er det blitt en fornyelse i befolkningen, så det er mange skoleelever som kunne brukt en sykkelsti. Nå må foreldrene kjøre dem, det er for farlig å slippe de håpefulle ut i trafikken.

De fem millioner kronene som var satt av til Tregdeveien på østsiden av Mandal ble i stedet flyttet gang- og sykkelbro på Sånum på vestsiden av byen. Så var vi like langt, nå er det bare å håpe på midler. Tregdeveien er fylkesvei, så Vest-Agder fylke må finansiere veien, gjerne i et spleiselag med Mandal kommune. Og mens man håper på nye penger, Mandal er definert som en sykkelby, driver man nå og lager reguleringsplan for en slik sykkelsti. Den er ikke lett å bygge, som bildet viser er det en høy fjellskrent like inntil veien, så når den skal utvides med seks meter, blir det mye sprengning.

Veibygging i Norge er komplisert, ikke minst i Agder, hvor veiene må bygges på tvers av alle daler og heier, så det blir mange tunneller når man skal lage ny E39. Men sannelig kan også en sykkelsti være komplisert å få til.

Om det skal komme en sykkelsti på sørsiden av Tregdeveien, slik planene sier, vil den komme helt inn til husveggen vår og ta store deler av hagearealet vårt. Derfor har vi sendt et forslag til Mandal kommune om å bruke den gamle veien til sykkelsti og heller bygge ny vei for bilene på nordsiden av nåværende vei. Da vil man fjerne den vanskelige svingen nederst i Eskelandskleiva, og det vil gjøre veien mer behagelig å kjøre.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.