10 år på Wikipedia

Share
Henta frå Wikimedia Commons
Henta frå Wikimedia Commons

Når du leser dette, har jeg vært 10 år på Wikipedia. Den første redigeringen min hadde eg 12. juni 2006. Gjennom de ti årene har det blitt 47 824 redigeringer, men ein del av de er slettet, så i det jeg runder 10 år, har jeg akkurat 46 000 aktive redigeringer.

Mest aktiv var jeg i 2007 og 2008, i 2009 startet jo Setesdalswiki, og da ble det meste av wiki-aktiviteten min flyttet dit. Du kan se på lenken som viser aktiviteten min om du har lyst. Den viser ikke hvilke artikler, men den viser at det er blitt mye mindre med årene.

Av og til lurer jeg på om jeg skal slutte helt, men så kommer det noe jeg får lyst til å skrive om som passer best på Wikipedia, så jeg har nå holdt ut både der og på Setesdalswiki. Når jeg blir pensjonist, blir det kanskje til at jeg skriver mer på Wikipedia igjen.

Hadde jeg ikke startet å skrive der i 2006, ville nok ikke Setesdalswiki vært noe lokalt oppslagsverk, for det var jo erfaringen fra Wikipedia som førte til at jeg etablerte Setesdalswiki. Dessverre er det ikke blitt så mange som er med på den lokale dugnaden som jeg hadde forestilt meg, men noen har heldigvis blitt med.

Erfaringen fra Wikipedia førte også til at terskelen for artikler på Setesdalswiki er mye lavere enn på Wikipedia. Når noen spør, pleier jeg å si at det er nok å ha reist gjennom Setesdal for å få en artikkel på vår lokale wiki, mens på Wikiepedia må man være nasjonalt kjent. Jeg harnok også tenkt at man kan lage artikler om folk som aldri har vært i Setesdal om de bare har blitt omtalt i Valle Radio eller på annen måte har gitt grunnlag for en lenke.

For det er lenker det hele handler om begge steder. Lenkene mellom artiklene binder dem sammen og gjør at de kan finne uten googling. I tillegg handler det om å dele kunnskap med hverandre. Og kunnskapen bør være fri. Både tilgjengelig og gratis. Det er Wikipedias visjon, og den deler jeg.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.