Har du avbestilt?

Share

Jeg har vært med i Den norske bokklubben i svært mange år. Men ettersom bokhyllene mine er fulle, må jeg huske å avbestille tilbudene på bøker som de har. Som regel går det bra, men av og til glemmer jeg det.

For en uke siden kom det en epost som sa at Boken er sendt. Da skjønte jeg at jeg hadde glemt det igjen. Ja,ja, tenkte jeg, jeg får gi den bort. Jeg kan jo lese den om den ser interessant ut.

Isabel Allende: Den japanske elskeren var boka som dukket opp i postkassen tirsdag i denne uken. Hun har jo skrevet en rekke bøker, tenkte jeg. Det var hun som skrev Åndenes hus, den var jo populær, så jeg kan jo bla i den når jeg nå har fått den.

Dete gikk ikke lenge før jeg var langt inne i fortellingen. Den har en rammefortelling som handler om ei jente fra Moldova som tar seg jobb på et pleiehjem i California. Der møter hun en beboer som vil ha henne til ekstrahjelp, og ettersom den unge jenta er vennlig og omsorgsfull, får hun høre livshistorien til den gamle.

I fortellingen dukker det så opp en historie jeg ikke hadde hørt om før. Konsentrasjonsleirene som tyskerne opprettet er vel kjente, jøder ble gasset i hjel der og Hvite busser har tatt tusenvis av unge til dem. Men at amerikanerne opprettet konsentrasjonsleirer for japanere under 2. verdenskrig, det var ukjent for meg.

Jeg måtte slå opp på wikipedia, der står det at 120.000 japaner som bodde i tre stater mot Stillehavet, ble internert lenger inne i landet for å hindre at de spionerte for japanerne etter at landet kom i krig.

Japaneren vi hører om i boka her var en av de som opplevde dette. Dermed ligger en sann historie under romanens handling, og det gikk rimelig fort å bli fanget av fortellingens driv og nerve.

Den-japanske-elskeren

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.