Sus og rus

Share

I dagens Fædrelandsvenne var det et innlegg av Oddmund Harsvik: Når alkoholsalg skal finansiere musikkfestivaler.

Det er også publisert på bloggen hans, og Oddmund Harsvik er en journalist som har sans for å publisere det viktigste i første linje i teksten: 140 ungdommer måtte behandles for alkoholforgiftning og andre alkoholskader under årets Palmesus.

Palmesus var musikkfestivalen i Kristiansand sist helg, samtidig som Ose Countryfestival gikk av stabelen. Fædrelandsvennen, som trykker klokka 18, hadde en artikkel om festivalen lørdag, men uten å nevne noe om alkoholforgiftning eller andre alkoholskader. I den reportasjen stod det bare om et par av de frivillige som skulle jobbe tidlig fredag at de “trenger ikke mer enn alkohol og regnponcho for at det skal bli bra“.

Mandagens avis hadde tre sider om fyllefesten hvor kommentatoren Vegard Nekstad omtaler alkoholkonsumet på denne måten: Selv om folk ikke kom like tidlig til stranda som i fjor, er det liten tvil om at festivalledelsen kan glede seg over flere titalls tusen liter solgte øl. I 2015 solgte Palmesus 28.000 liter øl, noe som er flere tusen liter mer enn helårsutesteder som Bakgården og Tollboden. 

NRK Sørlandet tok opp problematikken med alkohol i en artikkel mandag kveld. De kunne fortelle at Palmesus som hadde 30.000 deltakere, solgte 200.000 alkoholenheter. Når man så tenker på at svært mange hadde vorspiel før de kom på konsertene, og samtidig vet at norske helsemyndigheter sier at menn ikke bør drikke mer enn fem enheter og kvinner ikke mer enn tre til fire de dagene man drikker, så blir det et lett regnestykke å se at her var det mange som drakk langt over disse nivåene, for trolig var det også folk som drakk lite.

Så ble det da også problemer. En ting er at folk gjør dumme ting og at politiet hentet inn bøter for 70.000. Verre er det at legevakta fikk det svært travelt  med alkoholforgiftninger allerede tidlig fredag ettermiddag, særlig blant ungdom. I tillegg hadde kommunen stasjonert en egen ambulanse på festivalområdet hvor 50 mennesker ble behandlet. Festivalgeneralen fortalte til NRKs journalister at det var 140 alkoholrelaterte hendelser, noe som var færre enn tidligere år. En av deltakerne på festivalen fikk knekt nese, kunne vil lese i Fædrelandsvennen.

I dette perspektivet er det ikke sikkert at slike festivaler er spesielt lønnsomme for samfunnet. Når legevakten er opptatt med å pumpe alkoholforgiftede ungdommer, må andre stå i kø. Og vi vet fra annet hold at helgefylla fører til sykefravær fra jobb. Det var neppe alle de tretti tusen som hadde startet ferien.

Oddmund Harsvik skriver:

Ingen er tjent med denne festivalfylla. I alle fall ingen andre enn de som drifter festivalen. De av publikum som er kommet for å lytte til god musikk, får opplevelsen ødelagt av ravende fulle medpublikummere. Artistene kan umulig ha glede at å opptre foran et publikum som ikke er i stand til å oppleve musikken deres.

Jeg er klar over at 20 000 besøkende til en festival betyr mye for kommunekassen og gir klingende mynt til handelsstand og næringsliv. Men det er unge folks liv og helse det her blir spilt russisk rulett med. Og hvilke signaler tror dere en slik, festival virker inn på ungdommens forhold til rusmidler?

Det må være festivalledelsens ansvar å sørge for at slikt ikke skjer igjen, hvis ikke bør den legges ned.

øl1-284x300

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.