Protestfestivalen

Share

protestfestivalen-logo

I dag starter Protestfestivalen i Kristiansand. Første programpost i dag er et foredrag av tidligere menneskerettsdommer, Fritt Ord-vinner og mottaker av Erik Byes minnepris 2005 Hanne-Sophie Greve. Tittelen er

«Ondskapens sirkel, kan den brytes?»

I programomtalen heter det:

(Fra Jesus til Martin Luther King til Yizhak Rabin til dagens terrorhandlinger) – Hvorfor glemmer vi det onde så fort?

Erik Bye ville vært 90. Kris Kristofferson er fylt 80. Festivalen ønsker å markere dette med å snakke om et tema de begge var opptatt av. Rundt bursdagen sin i 2004 snakket Kristofferson om at hans eget land USA er blitt de «nye nazistene» i et intervju med Klassekampen. Nå står vi foran et nytt presidentvalg i USA, med den uforutsigbarhet det betyr. Tilbake i 2004 uttalte Kris at «USAs unilaterale militærstrategi og tanken om forkjøpskrig kan ikke forsvares. Vi skaper nye fiender og voldsspiralen blomstrer,» hevdet han. Kris sang om ondskapens sirkel i «The Circle», i «They Killed Him» og i «The Hero». Han sang om den i «Don’t Let the Bastards (Get You Down)». Det er få ting som har engasjert og provosert 80-åringen så mye som at vi lar vold avle vold.

«Will the Circle Be Unbroken», sang Joan Baez på 60-tallet. «Stikk ditt sverd i sliren. For den som griper til sverd skal falle for sverd,» slik talte Jesus fra Nasaret. Ett døgn senere var han henrettet. «Jeg har en drøm». Slik talte ikke-vold aktivisten Martin Luther King jr. Ett døgn senere var han skutt. «Jeg stiller som kandidat for – å gjøre slutt på blodsutgytelsen i Vietnam». Slik talte Robert Kennedy. Tre måneder senere ble hans blod utgytt. «Vold undergraver fundamentet for det israelske demokratiet. Volden må fordømmes og isoleres». Slik talte Yizhak Rabin. Kort tid etter døde han som voldsoffer.

Det er første gang jeg har hatt anledning til å høre noen av foredragene og debattene på dette arrangementet, men i år vil jeg prøve å få med meg noe. Kanskje kommer jeg også til å skrive noe på bloggen om dette.

 

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.