Halfdan Kjerulf i ord og toner

Share

I kveld var Sølvstrupene og Vest-Agder kammerkor i Mandal kirke med et program med musikk av komponisten Halfdan Kjerulf (1815-1868). Dirigenten Bryan D. Breidenthal skriver i programheftet:

I blant oppdager man en kulturskatt som man blir helt betatt av. Slik var det med musikken til Halfdan Kjerulf. Mens jeg studerte sang- og klaverskattene til Schubert og Schumann, oppdaget jeg en norks komponist som hadde gått i deres fotspor og samtidig lagt grunnlaget for en norsk sang-, klaver- og kortradisjon.

Da jeg så i programmet, så jeg at dette var musikk som så visst ikke var ukjent. Innledningsnummeret Brudefærden i Hardanger kjente jeg som mannskorsang fra sangerstevne på Stokmarknes for nesten 40 år siden:

Der aander en tindrende Sommerluft
Varmt over Hardangerfjords Vande,
Hvor høit mod Himlen i blaalig Duft
De mægtige Fjelde stande.

Det skinner fra Bræ, det grønnes fra Li,
Sit Helligdagsskrud står Egnen klædt i –
Thi se! over grønklare Bølge
Hjemglider et Brudefølge.

Ola Glomstulen og Og reven lå under birkerot, Eg ser deg utfor gluggen og Nu takk for alt i fra vi var små, ble brukt som allsanger i kveld, og de var kjente og kjære helt fra ungdomstiden

Men det var også verk jeg ikke hadde hørt før: Troubadouren til tekst av Welhaven, En lilje stiger stille og Fra min ungdomstid. Så var det også en tekst jeg kjente til en annen melodi: Tordiveln og fluga.

Det hele ble avsluttet med Jubilate, den ble fremført av stort felleskor, akkurat som Brudefærden.

Den som kanskje gjorde mest inntrykk i kveld, var Herr, ich rufe zu dir, en motett som knyttet linjer tilbake til Bachs musikk og som også hadde et annet tonespråk enn det øvrige repertoaret. Kjerulf behersket også å komponere i denne stilen, selv om hans verker nok er mer preget av at han var dirigent i Den norske Studentersangforening.

Den latviske pianisten Ilze Januzeme presenterte pianostykker av Kierulf. Henne kjenner jeg som en strålende pianist fra sommerkonsert i Lyngdal kirke, og det var hun også i kveld, direkte fra Vancouver i Canada for å bidra til konsertene. I går ble programmet fremført i Kilden i Kristiansand og i ettermiddag var de i Kvinesdal.

Når du ser på bildet under, kan du merke at det åndet en tindrende sommerduft, i alle falle et strålende sommerlys over koret i Mandal kirke denne høstkvelden. Over 100 tilhørere hadde funnet veien til konserten, og de belønnet korene med stor applaus. Ilze, Bryan og dirigentene Anne Haugland Balsnes og Bodil Kvernenes Nørsett samt konferansier Petter Hangeland fikk blomster av organist Tormod Lindland, som fortalte at dette var høsten første arrangement i kirkens program kirke, kunst og kultur.

kierulfkonsert

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.