Slektsgransking og litt til

Share

Nå har det startet en ny runde på NRK i serien Hvem tror du at du er. Der følger vi kjente personer som nøster opp i familiehistorien sin. I kveld fikk vi høre om en morfar som ble satt bort da han var seks uker og hvor Ingrid Gjessing Linhave var på leiting etter hans mor, som altså ble oldemoren hennes.

Et stykke ut i serien dukket det opp en adresse i Bergen der jeg var godt kjent og på et bilde fikk jeg se vinduene i mitt gamle kontor i Domkirkegt. 4. Jeg kom dit i 1972 som redaktør av Fiskerens Venn og var der i fire år. Men i programmet på TV fikk vi se huset slik det så ut like etter århundreskiftet. Da jobbet Ingrid Gjessings oldemor der i huset som var Bergen Håndtverksfornings lokaler. Senere ble det overtatt av Den indre Sjømannsmisjon og omdøpt til Fiskaheimen. Men det var samme huset, ingen tvil om det. Det er litt morsomt når man får se noe på tv som dukker opp fra ingenting og som man har kjennskap til.

I helga hadde vi slektstreff, på en måte. Alle søsken med ektefeller møttes, først hadde vi en runde på Ålgård hvor vi fremdeles holder på å rydde i huset etter våre foreldre. Deretter hadde vi juleselskap hos min søster Solvor på Varhaug, spiste pinnekjøtt og sviskegrøt og kaker, sang julesanger og snakket om slekt.

Da vi i kveld så programmet på tv, tenkte jeg at det sannelig er mange som har hatt en vanskelig barndom, for min far mistet moren sin da han ble født, han ble døpt i hennes begravelse. Men han var født i ekteskap og vokste opp hos sin morbror, så situasjonen var likevel ulik. Reiduns far mistet sin far tidlig, men hennes farmor hadde en tøff tid for å få det til å gå.

Vi snakket mye om velferdssamfunnet vi har fått leve og bo i, vi som lever nå. Det var helt andre tider for hundre år siden da våre foreldre ble født. I programmet ble vi minnet om at det ikke er så fruktbart å vurdere den tiden de vokste opp i med vår tids mål og holdninger. Men i vårt lille juleselskap var vi takknemlige for det vi fikk fra de som nå er borte.

 

 

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.