Hvem tror du at du er?

Share
Ivar Brekken hadde dette bildet.

Det er interessant å følge med på serien på TV der det drives slektsgransking. Mange ganger undres vi på alt det man kan finne ut om de som levde for hundre år og lenger siden. I tillegg gir det tanker til egen slekts historie.

I dag har det vært en slik dag til ettertanke. Det er hundre år siden far ble født, Henrik Johan Haugland. Han ble født 5. februar 1917 på Haugland i Time, men mora døde da han ble født, så han ble fostret opp hos sin morbror Helmik Bertinius Haugland på Ålgård. Helmik jobbet på DFU, han var gift med Jørgine, men de hadde ikke egne barn.

Noen ganger tenker jeg at han skulle vært lærer, han var så flink til å fortelle. Han ble søndagsskolelærer, det var han hele livet, og det er mange av de innfødte på Ålgård som fremdeles husker ham fra Betel søndagsskole. Betel ble hans hjem nummer to, så vi barna ble også godt kjent der etter hvert.

Men han ble ikke lærer, det var det jeg som ble. Han ble handelsmann, det hadde nok hans far ønsket å være, for Helmik likte å bytte klokker og gjøre en handel. I dag dukket det opp et bilde på Facebook fra Gådå, der vi bodde og hvor far hadde butikk. Men far var ikke handelsmann, så butikken ble ingen gullgruve, tvert imot. Etter hvert fikk han seg jobb på kontoret på Figgjo Fajanse, det var bedre på alle måter.

På bildet kan man så vidt se det huset vi kalte Annekset, han kalte eiendommen Fremskritt. Der ble jeg født i andre etasje over butikken. Siden overtok vi etter hvert huset ved siden av, der bodde da jeg ble født, min farfar i første etasje og en annen familie på loftet. Etter at vi hadde overtatt, ble huset utvidet noe. Gata som går mellom kirka og presteboligen, mot venstre, møter så Gådå, hvor vår eiendom var hus nr. to. Nå bor bror min, Hermund, der, han bygget i hagen. Etter hvert vil nok huset vi hadde bli jevnet med jorda og arealet bli hagen hans.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.