Tromsnytt og P2

Share

Tirsdag fikk jeg en telefon fra en journalist i Tromsnytt. Han holdt på å lage en sak om kvinner og wikipedia. Det er en dosent på Universitetet i Tromsø, Hilde Synnøve Blix, som har satt seg som mål å skrive om en kvinne hver uke i 2017 og slik bidra til at tallet på kvinner som har artikler i leksikonet øker.

Journalisten lurte på om jeg kunne være med i en sak hos dem, og for meg var jo det en glede å kunne være på radio igjen, så det svarte jeg ja til. Så ringte han meg opp igjen og vi hadde en hyggelig prat kanskje fem minutter. Jeg fortalte at wikipedia har vært opptatt av å rekruttere kvinner gjennom kurs og at man er oppmerksom på skeivheten i artikkelmassen, han refererte at mellom 10 og 20 prosent av artiklene er om kvinner. Men, sa jeg, når man skal skrive om ei regjering av menn, blir det ikke mange kvinneartikler. Og så er det jo slik at leksikonet lages av frivillige som selv velger hva de vil skrive om, det kan nok forklare noe av skjevheten.

Jeg fortalte også at vi neste uke skal ha ukens konkurranse med tema om kvinner og at det er flere slike initiativ i forbindelse med kvinnedagen 8. mars rundt om i verden.

I går morges gikk innslaget på lufta på Tromsnytt og det kom også i Nyhetsmorgen på P2. Jeg fikk melding om det selv om jeg ikke hørte det selv, jeg var vel i drømmeland da det var på P2, det er en pensjonists privilegium å kunne sove uten å ha vekkerklokke på.

Men etter at jeg fikk meldingen, prøvde jeg å finne det på Internett og klarte det etter hvert. P2s versjon var veldig kort, så jeg lurte på om Tromsnytts versjon var lenger. I mail fra dem fikk jeg vite at det skulle på lufta i ettermiddagssendinga, så derfor ble jeg sittende og høre på Tromsnytt fra 14.30 da skisendinga var slutt, til 16.45, da kom det på lufta.

Jeg kunne da konstatere at det som jeg hadde sagt om konkurranser ikke var kommet med, men det om kurs og hva jeg ellers hadde sagt, var med. Hvor lang prat han hadde hatt med Hilde Synnøve Blix før innslaget, vet jeg ikke, men det var ikke mye hun heller fikk si på lufta.

Enda en gang fikk jeg demonstrert hvordan popmusikken prioriteres foran det meste i NRK P1. Musikkinnslagene er som regel lenger enn innslag av talte ord.

Jeg har oppfordret Hilde til å lage en liste over kvinnene hun skriver om på sin brukerside på wikipedia, slik at alle kan følge med i utviklingen av prosjektet hennes. Det er et spennende prosjekt som kan bidra til at flere kvinner får sin rettmessige plass i leksikonet.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.