Påskekrim

Share

I kveld startet påskekrim på NRK TV. Påskekrim er en spesiell norsk greie, hørte jeg nylig. Dermed måtte jeg slå det opp på wikipedia, som hadde en artikkel. Der fant jeg dette om bakgrunnen:

Påskekrim synes å være et særnorsk fenomen, som visstnok skyldtes en meget vellykket reklamekampanje for kriminalromanen Bergenstoget plyndret i natt. Boka var forfattet av Nordahl Grieg og Nils Lie under felles pseudonym, Jonathan Jerv. Den ble med brask og bram lansert i Aftenposten lørdag 24. mars 1923, en dag før palmesøndag.

Forfatterens bror, redaktør Harald Grieg i Gyldendal, satset stort på markedsføringen og kjøpte annonseplass på førstesiden av den riksdekkende avisen. Her ble utgivelsen avertert med store overskriftstyper rett under tittelen, som om det dreide seg om en viktig nyhetsoverskrift. Det lille (avert) plassert i annonsen var det få som la merke til, og avisredaksjonen ble nedringt av fortvilte mennesker som hadde familie og venner som passasjerer på toget.

Den vellykkede markedsføringen hadde visse elementer av aprilspøk, og fulgte i grunnen opp plottet fra kriminalromanen, hvor ranet nettopp skulle finne sted natt til 1. april. Dessuten må det i bruk av nyhetsmediene kunne karakteriseres som en forløper for Orson Welles’ kringkasting av Herbert George WellsKlodenes kamp, mer enn femten år senere. Spredningsmønsteret tilsvarer de såkalte hoax. Dermed var det lesende publikums forventninger om krim i påsken skapt, og Jonathan Jervs kriminalroman ga direkte opptakten til fenomenet «påskekrim».

Men påskekrimmen går disse første dagene av påskeuken. Den er slutt når påskebasaren starter torsdag i Valle Radio. Påskebasaren i Valle Radio er også nokså unik, så den må du få med deg og kjøpe lodd på. Eneste basaren hvor du vet om du har vunnet før du får regningen på loddene, for den kommer etter påske.

Lokale radio, der e’kje mange

som framleis lever, på dugnad gange.

Men Valle Radio lever godt,

og påskesendinga, den er flott.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.