Konsert i Ålgård kirke

Share

Søndag 16. juli reiste vi til konsert i Ålgård kirke. Det var mine to nevøer Henning og Magnus Rød Haugland som inviterte til konsert sammen med min bror Hermund, som fylte 60 år i sommer. Konserten var barnas gave til ham.

Ikke så lett å tenke at folk vil gå på konsert midt på sommeren klokka 16. Avisa Gjesdalbuen har sommerferie, så de fikk ikke noen annonse inn direkte i forkant av konserten, men hadde en annonse før ferien startet. Likevel kom det om lag 80 personer til arrangem.entet. Mange av disse var familie, så det ga jo en personlig dimensjon. Men det var også en del andre, for det meste venner og kjente.

Det var ikke så lett å få med seg titlene på det som ble spilt, så jeg ba om å få lista tilsendt etter konserten. Her er den:

Days Of Wine And Roses,

Pasifisk (Magnus),

April Joy,

Solrenning Sæle,

Just A Closer Walk With Thee,

Så Grønn En Drakt

Ballade (Henning).

Det ble en flott liten time i kirka. Det var første gang jeg var i den, så det var hyggelig å få se den innenfra. Brødrene vekslet med å introdusere stykkene. Her kunne de nok ha lært litt av folkemusikernes småprat mellom slåttene på sine konserter, det gir utdypende informasjon og hjelper lytterne å få merverdi av musikken.

Days of Wine and Roses er det som kalles en standardlåt innen jazz. Den er fra 1962 og var opprinnelig laget til en film med samme navn av den amerikanske komponisten Henry Mancini (1924-1994). Han er best kjent for musikken til Den rosa panteren.

Deretter fikk vi høret stykke Magnus hadde laget. Han kalte det Pasifisk og sa ikke annet enn at det var en stille fisk.

Så kom enda en standardlåt, April Joy. Den er fra 1978 og var på debutalbumet til Pat Metheny Group. Det albumet ble spilt inn i Oslo og Pat Metheny (1954- ) er kvart norsk, hans morfar Bjørn Hansen emigrerte fra Mandal i sin tid.

For meg var det nok stykket Solrenning Sæle som var høydepunktet i konserten. Det er en folketone fra Ryfylke. Om du hadde spurt meg hva sangen het, ville jeg sagt Jesus din søte forening å smake, for jeg har ikke noe forhold til salmen som har gitt melodiens tittel. Men salmen som Hans Nielsen Hauge sang da han gikk og pløyde i Tune i Østfold, forbinder jeg med melodien de spilte, selv om den salmen har mange melodier. Noen mener imidlertid at det var melodien fra Ryfylke han brukte, det er omtalt i salmeleksikonet Kristen Sang.

De musikalske høydepunktene kom altså midt i konserten. Det neste var det Ålgård nedlagte kirkekor som sto for. Hermund har vært med i koret, og musikerne hadde alliert seg med dem for å spille Just a Closer Walk With Thee. Da måtte også Hermund fram, og selv om koret er nedlagt, holder det fremdeles høy standard. Det var flott klang i kirkerommet da du sang ut til inspirerernde akkompagnement av brødrene Henning og Magnus.

Salmetonen Så Grønn en Drakt og Hennings komposisjon Ballade avsluttet konserten, Begge disse var nydelige stykker i godt samspill mellom utøverne. Da konserten sluttet, ville forsamlingen ha mer, og da kom Hermunds barnebarn fram og sang Hurra for deg som fyller ditt år, et sjarmerende innslag som hele forsamlingen ble med i. Etter min mening kunne det godt vært en avdeling med allsang i konserten, det var en sangglad forsamling som helt sikkert hadde likt å løfte stemmen til de to gode utøvernes musikk. Men det får bli en annen gang. En somerkonsert med Henning og Magnus kunne godt bli et fast innslag i Ålgård kirke.

Etter konserten var det kakebord og prat i kirkekjelleren. De aller fleste ble med ned dit og praten gikk livlig med kjente og mindre kjente, slik det skal være når folk har hatt en fin opplevelse sammen.

Du kan se bilder tatt av Helge Haugland på konserten på Flickr. Trykk på denne lenken: Konsert Henning og Magnus

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.