Ny komposisjon

Share

I dag sende SVT2 ei  musikkmesse frå Uppsala med ein nyskreven komposisjon av B. Tommy Andersson. Om han las eg på svensk Wikipedia

B. Tommy Andersson, född 26 juli 1964 i Borås, är en svensk dirigent och tonsättare.

Andersson fick sin utbildning i dirigering vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm med Kjell IngebretsenJorma Panula och Eric Ericson, samt Péter EötvösBrian PriestmanSergiu Comissiona och Gennadij Rozjdestvenskij som lärare. Han slog igenom som dirigent 1992 i Vadstena. Mellan 2003 och 2009 var han adjungerad professor i orkesterspel vid Musikhögskolan i Göteborg, där han byggde upp ett internationellt masterprogram i orkesterspel under namnet Swedish National Orchestra Academy (SNOA). Sedan 2012 är han professor i orkesterdirigering vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Andersson är medlem i Föreningen Svenska Tonsättare, Svenska Dirigentföreningen, Svenska sektionen av ISCM, samt Föreningen Samtida Musik. 2002 blev han invald som ledamot nr 944 i Kungliga Musikaliska akademien.

År 2017 uruppfördes Anderssons konsert Homage to Michelangelo i tre satser för violin och orkester av Norrköpings symfoniorkester med Paul Waltman som solist och Andersson själv som dirigent. Samma år uruppfördes operan The Importerande of Being Earnest, samt Fyra Luthervariationer för barytonsolo, kör och orgel.

Med salmene Fra himlen høyt, Den Herre Krist i dødens bånd, Gud hold oss oppe ved ditt ord og Kom Hellig Ånd med skapermakt for kor og orgel med resitativ og tekstlesing mellom, vart det ei fin oppleving. Det var eit moderne tonespråk, men eg likte det. Og så runda det av som det starta, med Vår Gud han er så fast ei borg.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.