Lokalhistoriewiki

Share

«No ska’ eg ha breiband!» var det første hun sa da hun kom hjem til sønnen etter å ha sett Heimar og folk i Bykle på nett. I januar 2015 presenterte jeg resultatet av digitaliseringa av bygdeboka for kommunen lengst opp i Setesdal på et folkemøte.

Dagen etter var det kommunestyrets tur til å bli orientert om hva de hadde fått for pengene. Det var da jeg fikk vite at mora til en av kommunestyrerepresentantene hadde kommet hjem til ham etter folkemøtet, og sagt at nå ville hun endelig ha bredbånd i huset. Det hadde aldri vært noe behov for det tidligere, men nå lå bygda på nettet med alle hjem og folk. Jeg hadde tenkt at digitalisering var en fin måte å nå fram til et yngre publikum på, men vi hadde visst truffet blink hos et bredere publikum enn jeg trodde.

Dette skriver Chris Nyborg i sin Masteroppgave Nye tider for gamle dager. Han går gjennom flere bygdebøker som er digitalisert og lagt inn på Lokalhistoriewiki og fortsetter:

Digitaliseringa av Heimar og folk i Bykle førte til at det per august 2016 finnes 448 artikler i kategorien for Bykle kommune, mens de mer folkerike Setesdalskommunene Valle og Bygland hadde henholdsvis 48 og 38 artikler i sine kategorier.96 Her har altså Bykles investering i digitalisering av bygdeboka ført til en kraftig ubalanse i artikkelmassen.

I går skrev jeg om tallet på artikler om kommunene i Setesdal. Om du ser på kategoriene på Setesdalswiki, vil du se tallene jeg hadde med på bloggen i går. Men du vil også finne veldig mye mer. Så enn så lenge finner man mer stoff på Setesdalswiki enn på Lokalhistoriewiki, selv om stoffet jo er mer tilfeldig enn i en redigert bok.

Det skal bli interessant å se nærmere på noe av det Nyborg skriver om og se om jeg kan lære noe av det som kan brukes på Setesdalswiki.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.