Som en trast uti furuskogen

Share

Sangtimen i Valle Radio i kveld starta med Som en trast uti furuskogen. Den sangen ga meg meg mange minner. Først og fremst om et grønt notehefte med noter som jeg aldri klarte å beherske. De var hjemme, hvordan de kom til oss vet jeg ikke.

Men Øivind Tønnesen, som sang sangen, var jevngammel med mine foreldre. Jeg møtte ham på Bibelskolen i Staffeldtsgate der han var musikklærer og sto for Bibelskolens sangkor da jeg kom dit i 1966. Dessverre døde han allerede i 1967, bare 50 år gammel. Men hans sanger satte dype spor etter ham, ikke minst Det er makt i de foldede hender, teksten av Trygve Bjerkrheim som han laget melodi til og som ble den mest spilte sangen i Ønskekonserten i sin tid. Han laget også flere andre melodier som vi synger den dag i dag.

I innledningen til sangen om trasten fortalte han at den var blitt som en kjenningsmelodi for ham når han var ute på møter og sang. og han er vel den eneste jeg har hørt synge denne svenske sangen.

På plata Et liv i tonenes verden finnes disse sangene der noen av dem ble spilt i kveld:

Jeg vil heller ha Jesus
Der gives en nåde, så sier Guds ord
Stormfull er tiden
Tap ikke motet, du kjære
Å, kjente du alt hva de andre tærer
Som en trast uti furuskogen
Kom nu til meg
Bed til Herren
Vår Gud gjør store under
Hvil ut min sjel, ved kjærlighetens bryst
Eg ville gjerne eiga ei tru så sterk og stor
Tiden kan visst ikke være lang
Du som är trött (sörj ej for dagar som komma)
For Guds folk er hvilen tilbake

Og her er teksten til sangen:

Som en trast uti furuskogen
Jag ville sjunga dagen lång.
Ville sjunga så glad ock trogen,
lindre sorgen med hjärtas song.
Ville sjunga om Jesus kär,
sjunga om huru god han er.
Sedan lyfter jag hvite vingen,
lyfter vingen ock ilar hem.

Som en blomma på ängens tuva,
jag dofta vil til Guds behag.
Viska trøstande ord så djuva,
til de arma på nødens dag.
Gärna vissner jag ock forgår,
blott min Jesus jag tjena får.
Sedan føres jag bort av vinden,
bort av vinden ock ilar hem.

Som en stjerna i vinterkvellen,
jag lysa vil de vilsna hem.
Lysa inn i de låga tjellen,
vänligt vinka Guds frid til dem.
Sen jag sluknar i jordens natt,
mange glømmer var stjärnan satt.
Men däruppe i faderhuset,
skal jag stråla i høgre ljus.

Tekst: Eric Mauritz Bergquist

Melodi: Johannes Alfred Hultmann

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.