Salmer fra Sørlandet

Share

I årets Mammutsalg er boka Salmer fra Sørlandet kommet med. Den er skrevet av Harald Olsen og kom ut på Bokbyen forlag. Det er ingen salmediktere fra Setesdal med i boka, noe som jeg synes er dumt, for selv om Olav Mosdøl bor i Kviteseid, er han fra Agder og burde vært med i en slik bok. Gunnar T. Rysstad, som skreiv Fager er jordi, burde også vært med. Men det er fint å få en slik samling selv om noen mangler.

Sørlandet har levert vesentlige bidrag til den norske salmeskatten. Det er bemerkelsesverdig at Agder har hatt tre biskoper som var betydelige salmediktere, i tillegg til en biskop og flere personer som har hatt svært sentrale roller i nasjonale salmebokkomiteer og liturgikommisjoner. Med et tidsspenn på over 300 år vil dette utvalget representere et stort mangfold og et bredt spekter av uttrykksformer og stilarter. Boka viser stor bredde når det gjelder språklig form. Det har vi valgt å gjøre tydelig i denne samlingen. 26 salmediktere fra Samuel Olsen Bruun til Håvard Rem er med i utvalget. Svein Ellingsen er selvfølgelig med, sammen med Henrik Wergeland, Jørgen Moe, Tore Thomasen og mange andre. Salmen er kulturhistorisk sett en viktig litterær sjanger, idet den forteller mye om mentalitetsutviklingen i vårt folk. Den er en uttrykksform som i særlig grad har vært folkets egen, idet den har satt ord på menneskenes dypeste lengsler, drømmer og behov. Den har også spilt en viktig rolle i språkutvikling og folkeopplysning. Denne samlingen forteller noe om hva som har vært viktige verdier for folk på Sørlandet gjennom 300 år. Harald Olsen har gjennom forskning og arbeid ved Universitetet i Agder lenge interessert seg for salmediktning i landsdelen, og har gjort utvalget som presenteres i boken. 220 sider, innbundet

Nå får man den for 79 kroner. Løp og kjøp.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.