Wachet auf

Share

I kveld kom Niklos K. Besteland med eitt av dei finaste orgelstykka eg kjenner til Postludium i Valle Radio. Wachet auf, ruft uns die Stimme, Bach Werk Verzeignis 645. Det var festleg å høyre den att, denne gongen spelt på orgelet i Antwerpen Dom av den tidlegare domorganisten der, Stanislaus Deriemaeker, som no er 86 år og som fekk stillinga der i 1962.

Orgelkoralen er basert på 4. sats i kantate nr. 140, Wachet auf. Bach var jo ein meister i gjenbruk, så orkesterkomposisjonar kunne nyttast som grunnlag for orgelkomposisjonar. Den kom med i det som vert kalla Schübler-koralane etter forleggeren som ga ut notene i 1748. Alle desse koralane byggjer på stoff frå kantater.

Med ornamentert musikk i høgre hand og pedal og melodi i venstre hand blir det eit vakkert samspel, og når ein har høyrt det, nynnar ein det vidare i lang tid etterpå.

I kveld fekk vi høyre det på eit Metzler-orgel. Alle tre stykka i kveldens program var på orgel frå denne orgelbyggjaren i Sveits. Det er eit gammalt firma, etablert i 1890 og drive av same familien i fire generasjonar. Dei har levert orgelt til kyrkjer rundt om i Europa, i tillegg til Antwerpen Dom som vi høyrde i Wachet Auf, fekk vi også høyre Peterskatedralen i Geneve og Katholishe Stadtpfarrkirche i Frauenfeld i Tyskland.

Postludium har vore på lufta i over 20 år no, like fullt finn Niklos K. Besteland nye vinklingar for å presentere vakker musikk.

Frå Wikipedia commons

 

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.