Vi tar et tak

Share
Foto: Reidun Haugland

I dag startet neste trinn av prosjekt tak. Jeg har tidligere fortalt om biene som svermet og fant ut at de ville bo hos oss. Det førte jo til at vi i forlengelsen av å fikse noen råteskader, også måtte slåss med sinte bier i varmeste juli.

I dag begynte del to av denne historien ved at Ihme Bygg fjernet taksteinene på våningshuset her på Eskeland. Det var sementstein, de hadde ligget der siden huset var nytt. Slike steiner er ikke så bestandige som teglstein, de forvitrer og blir til sand som legger seg i takrennene.

Da vi bygget på huset i år 2000, fikk vi samme sort takstein som vi allerede hadde, for et søskenbarn av Reidun hadde byttet tak og hun hadde også sementstein. Men nå var tiden omme for disse.

Vi skulle jo hatt oppholdsvær, slik vi har hatt i hele sommer. Men dagen startet med regn, noe som førte til at det begynte å dryppe på fra ventilatoren over komfyren og ned på komfyren. Dampen fra koking ble bare ledet ut under taksteinene, når de kom av, fikk vannet en mulighet. Men den ble tettet før det gjorde noen skade.

Heldigvis hadde snekkeren en traktorskuff som han kunne kaste steinene i, derfor ble det bare små stykker som ble liggende igjen. Når skuffa ble full, tømte han den i tilhengeren og når den var full, kjørte han det hele bort. Nå ligger taket bart, men det sluttet heldigvis å regne og skal være oppholdsvær framover om prognosene stemmer.

Noen tårnseilerunger, flygedyktige, heldigvis, lurte veldig på hvor inngangen til reiret var blitt av da taksteinene vart tatt bort. Vi har hatt gleden av tårnseilere på taket i mange år, det har vært hyggelige gjester å ha. Vi trodde det var svaler, men vårt barnebarn Håkon gjorde, som i en periode var mer enn middels interessert i fugler, for å si det forsiktig, gjorde oss oppmerksomme på at det var tårnseilere. De får en tidlig start på voksenlivet. De kan ikke lette fra bakken, men når de letter fra et tak og får luft under vingene, kan de fly to år uten å lande, de til og med sover mens de flyr, om jeg har forstått det rett.

Med nytt tak blir det neppe noen ny plass til fugler under taksteinene. Om tårnseilerne da forsvinner fra oss, får jeg håpe de finne et nytt sted hvor de kan glede folk med sin stilige seilas.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.